Bollentijd

Bollentijd

Het is herfst en de meeste mensen zien op tegen de donkere wintermaanden. Beleef alvast de nodig voorpret door voorjaarsbollen te planten, of ‘poten’ zoals dat in vaktaal heet. Narcissen, krokussen en tulpen kennen we allemaal. Maar er zijn nog veel meer mooie bollen en bolletjes die je straks een heel vrolijk en vroeg voorjaar kunnen bezorgen. Het is nu dé tijd deze voorjaarsbloeiers te planten c.q. poten! In ons tuincentrum in Breda heb je ruime keuze uit alle soorten en maten, kleuren en bloeiperioden. Voor in de border, het gazon en in pot.

Het voorjaar begint in de herfst

Vroeg bloeiende voorjaarsbollen, zoals sneeuwklokjes, blauwe druifjes, winterakonieten en sterhyacinten (Scilla) kun je vanaf eind september tot eind oktober planten of poten, zolang het niet vriest. Plant vooral deze kleine bolletjes zo snel mogelijk na aankoop, anders kunnen ze uitdrogen. Soorten die iets later bloeien, zoals narcissen en tulpen, plant je in oktober of november en nog latere soorten, zoals de sierui (Allium) en prairielelie (Camassia), van november tot uiterlijk medio december. Allemaal zolang het niet vriest en de grond niet bevroren is.

Waar plant je voorjaarsbollen?

Je kunt ze vrijwel overal planten, zolang het maar buiten is, want voorjaarsbollen hebben een koude periode nodig om tot bloei te komen. De meeste houden van zon of lichte schaduw en goed waterdoorlatende grond, want als ze te vochtig staan kunnen ze gaan rotten. Bloembollen als narcissen en tulpen kunnen prima in de border tussen de vaste planten, waartussen je na de bloei het afstervende loof (dat moet je nooit afknippen, want de bollen halen daar weer energie uit voor het volgende jaar) kunt wegmoffelen.

In het gazon en aan de voet van struiken kun je verwilderings- of stinzenbollen toepassen. Als ze het daar naar hun zin hebben, vormen ze in de loop der jaren een vrolijk gekleurd tapijt of veldje. Dat kan bijvoorbeeld met krokussen, sneeuwklokjes, kievietsbloemen (Fritillaria meleagris) en winterakonieten. Pas in het voorjaar dan wel op met gras maaien.

In een pot voor op je balkon of terras kun je meerdere soorten combineren. De grootste en laatst bloeiende doe je onderin, dan weer een laag aarde, dan de kleinere en eerst bloeiende. Dit wordt de laagjes- of lasagnamethode genoemd. Heel leuk om eens te proberen.   

Hoe plant je bollen?

Drie gouden tips

  1. Plant de bol twee tot drie keer zo diep als de bol hoog is.
  2. Plant ze met het puntje naar boven. Is het niet duidelijk wat de onder- of bovenkant is? Plant de bol dan horizontaal, dan groeit ’ie vanzelf de goede kant op.
  3. Voor een zo natuurlijk mogelijk resultaat strooi je ze losjes uit over de plek waar je ze wilt hebben en plant je ze waar ze terecht zijn gekomen.

Er is heel veel te vertellen over voorjaarsbollen, dus houd deze site in de gaten voor meer informatie en tips. Vooruit, nog één bollentip dan: als je uiterlijk vóór eind oktober de bollen van herfstkrokusjes plant kun je nog dit jaar van hun bloempjes genieten.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De makkelijkste moestuinplanten voor groentjes

Moestuinieren ingewikkeld? Dat hoeft helemaal niet. Er zijn heel makkelijke moestuinplanten waar je nauwelijks omkijken naar hebt en volop van kunt smullen. Ons tuincentrum zet vijf toppers voor je op een rij.

Lees meer...
De vrolijkste voorjaarsbloeiers

Zo aan het eind van de winter en het begin van de lente die altijd (té) lang op zich laat wachten toe aan wat vrolijke voorjaarsbloeiers? Ons tuincentrum biedt uitkomst!

Lees meer...
Maak van je tuin een bijenbuffet

Wil je ook een steentje bijdragen en de bezige (en nuttige!) bijtjes helpen? Ons tuincentrum heeft de beste bijenplanten en tips voor het maken van een bijenbuffet in je tuin of op je balkon.

Lees meer...
Knip de winter weg: snoeien in maart

Maak de tuin lenteklaar! Daar begin je mee in maart, met snoeien en mesten. Ons tuincentrum gidst je er uiteraard makkelijk doorheen.

Lees meer...