Tuin bewatering

Alles om uw tuin te voorzien van water, zoals een tuinslang, tuinsproeier, gieter of andere hulpmiddelen vindt u hier! Een deel van ons aanbod aan bewatering bestelt u gemakkelijk en snel online in de webshop. Wilt u graag een persoonlijk advies, of de rest van ons assortiment bekijken? Dan bent u natuurlijk ook van harte welkom in onze winkel!

Factoren voor het bepalen van de hoeveelheid water

Elke plant heeft een andere behoefte aan water, afhankelijk van 

  • de lichtintensiteit, 
  • de grondsoort, 
  • de grootte van de plant, 
  • de plaats in huis of in de tuin,
  • of het een binnen- of buitenplant is,
  • de worteldiepte,
  • het bodemtype.

Warmere en vochtigere omstandigheden zorgen ervoor dat planten meer water drinken. Planten met ondiepe wortels en planten die in potten groeien, moeten vaker water krijgen. Geef een tuin- of kamerplant in een pot daarom ook altijd wat tijd op één plek zodat je kunt bepalen hoeveel water voldoende is op die standplaats. Als deze vaak verplaatst wordt kan dit weer afwijken door de hoeveelheid licht die de plant krijgt. 

Verschillende soorten bewatering systemen

Er zijn veel verschillende soorten bewatering systemen, zoals sproeisystemen, druppelirrigatie systemen, of een eenvoudige gieter. In onze winkel vind je onder andere:

  • Sprinkler systeem: dit type systeem gebruik je meestal in tuinen met een border, gazon of grotere potten waarbij het te veel werk is om handmatig water te geven. Dit werkt meestal door een timer op de waterbron aan te sluiten, waardoor er standaard op een vast moment water wordt gegeven. Sproeiers zijn heel handig en efficiënt voor het besproeien van grote potten of tuinen. Voor kleinere potten zijn deze sproeiers vaak te groot. 
  • Druppelbevloeiing: druppel irrigatie is een zeer effectieve manier om planten water te geven en het is vooral handig voor het bewateren van fruit of groentegewassen in de moestuin. Druppel irrigatiesystemen werken door kleine druppelaars aan een slang te bevestigen, waarna de slang wordt aangesloten op een kraan of een timer. Druppelirrigatiesystemen zijn efficiënt en besparen veel water doordat je direct water geeft op de grond. Voor de moestuin is dit ook erg handig omdat je dan niet zelf hoeft te proberen het water op de bodem te geven aan de planten. Wanneer de tuin erg vol staat zorgt dit ervoor dat het water goed door dringt tot de bodem. 
  • Handmatig: geef planten handmatig water met behulp van een gieter. Gieters zijn niet alleen perfect voor tuinieren, ze zijn ook zeer efficiënt voor het bewateren van kamerplanten. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en vereisen geen extra installatie of gedoe. Wanneer u kamerplanten water geeft, is het belangrijk dat u de juiste hoeveelheid water gebruikt. Te veel water leidt tot wortelrot en te weinig water zorgt voor verwelking. Wanneer u planten water geeft met een gieter, geef dan water aan de basis van de plant en zorg ervoor dat het water helemaal doordringt op de bodem. 

Bestel alle benodigdheden voor bewatering online bij Poppelaars!

Zowel in de webshop als in de winkel vind je verschillende handige oplossingen voor de juiste bewatering van de tuin. Voor advies of persoonlijke tips helpt ons team je uiteraard graag verder in de winkel!