Potgrond

Zonder de juiste potgrond wordt het erg lastig om uw planten goed te laten groeien en gezond te laten leven. Tuincentrum Poppelaars in Breda heeft een groot assortiment aan potgrond met voor iedere plantsoort een eigen potgrond! Zo weet u zeker dat u altijd de juiste potgrond heeft voor uw planten. U kunt deze potgrond kopen in ons tuincentrum of natuurlijk online gemakkelijk bestellen! Neem alvast een kijkje in de webshop en bekijk een deel van ons assortiment. 

Waarom is potgrond zo noodzakelijk voor planten?

Het gebruik van potgrond biedt veel voordelen voor planten. De volgende redenen laten duidelijk zien waarom potgrond zo belangrijk is:

  • Potgrond biedt de juiste voeding voor de planten. Zo hoeft u de eerste paar maanden na het gebruik van potgrond niet meer bij te voeden. Let op: de hoeveelheid voeding verschilt per soort potgrond!
  • Potgrond is luchtig en is in staat om genoeg water op te nemen. Vooral bij jonge planten en gevoelige planten is dit een groot voordeel. 
  • Goede potgrond kan ervoor zorgen dat de temperatuur van de pot beter wordt gereguleerd. Zo droogt de plant minder snel uit.

Potgrond-kopen-Breda

Verschillende soorten potgrond of universele potgrond?

De meningen verschillen hier nog wel eens over. Sommige tuinexperts vertellen dat universele potgrond prima is en al die verschillende soorten potgrond overbodig zijn. Wij laten u kiezen. Tuincentrum Poppelaars in Breda verkoopt namelijk verschillende soorten potgrond per plant, maar ook universele potgrond. Zo kunt  op onze afdeling meststoffen van allerlei soorten potgrond vinden. Naast potgrond hebben wij ook een ruim aanbod aan hydrokorrels in ons assortiment. Deze korrels zorgen ervoor dat uw planten niet verzuipen door teveel water. De hydrokorrels nemen een teveel aan water in zich op en geven dit aan de plant wanneer di nodig is. Ideaal voor plantenliefhebbers zonder groene vingers. Wilt u hier meer over weten? Dan kunt u gerust eens langskomen. Wij verkopen veelal potgrond van het merk Pokon.

10 tips voor potgrond

1. Verzamelnaam
Wist u dat potgrond een verzamelnaam is? Het bestaat uit verschillende soorten grond met elk met zijn eigen samenstelling en structuur. Kenmerkend is wel dat potgrond bestemd is voor planten in potten en bloembakken. Het is in tegenstelling tot tuinaarde licht van gewicht.

2. Natuurlijke grondstof
Potgrond bestaat voornamelijk uit veen, oftewel turf. Dat is een natuurlijke grondstof die ontstaat uit plantenresten. Veen absorbeert vocht en houdt het lang vast. Er is een discussie over het afgraven van veen, waardoor er naar alternatieven gezocht wordt. Hernieuwbare grondstoffen als hout- en kokosverzels, schors of rijstkaf zouden een oplossingen kunnen zijn.

3. Gemengde basis
Er is speciale potgrond verkrijgbaar voor kruiden, buxus, rozen en citrusplanten. Afhankelijk van de planten die u in uw bloembakken wilt planten, is een basis van gemengde boomschors, kokos, compost, zand, meststoffen en kalk geschikt. De structuur, samenstelling en voedingsstoffen zijn van belang om uw planten goed te laten groeien.

4. Voeding voor 1 à 2 maanden
Uw planten kunnen ongeveer 1 à 2 maanden lang voeding uit potgrond halen. Daarna gebruikt u plantenvoeding. Gebruikt u grond waar langzaamwerkende meststof aan is toegevoegd? Dan kunt u nog even wachten met plantenvoeding geven. 

5. Universeel
Zoals de naam al doet vermoeden, is universele potgrond geschikt voor veel doeleinden. U kunt er terras- en bloembakken mee vullen, eenjarigen, vaste planten en groenten mee kweken, maar ook kamerplanten mee verpotten.

6. Precies voldoende
Goede potgrond bevat precies de juiste hoeveelheid mest- en voedingsstoffen die jonge plantjes en kiemend zaad nodig hebben. Er moeten zeker niet te veel voedingsstoffen in zitten. Door teveel voedingsstoffen kunnen nieuwe wortels beschadigd raken en uiteindelijk afsterven.

7. Goed voor de natuur
Een natuurvriendelijke variant is cocopotgrond, ook wel cocopeat genoemd. Het is een restproduct van de kokosindustrie. Doordat het een restproduct is, wordt het milieu niet extra belast. Cocopeat houdt vocht lang vast en krimpt niet als het een tijdje geen water krijgt. Het is daardoor zeer geschikt als potgrond en stekgrond, maar ook als bodembedekker en -verbeteraar.

8. N-P-K vermelding
Op de zakken ziet u vaak de vermelding N-P-K staan. Dat verwijst naar de hoeveelheid stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) die beschikbaar is voor de planten. Kamerplanten en groenblijvende planten hebben een hoog stikstofgehalte nodig. Daarnaast bevordert fosfaat de bloemvorming en maakt kalium de planten resistent.

9. Biologisch
Op zakken potgrond ziet u soms ‘biologisch’ vermeld staan. Dat betekent dat deze grond volgens de EU-normen is toegestaan als bodemverbeteraar of meststof in de biologische landbouw.

10. Potgrond tips voor in je tuin
Een van de bekende potgrond tips is dat het uitstekend in de tuin gebruikt kan worden. Maak de grond even los met een spitvork en strooi het tussen de planten.

Welke bodembedekker is geschikt voor uw tuin?

Meer informatie over potgrond

Wilt u meer weten over ons aanbod potgrond? Kom dan langs in ons tuincentrum in Breda of neem contact met ons op. Wij helpen u graag verder met de juiste verzorging van uw planten. Hopelijk tot ziens bij Poppelaars in Breda!