Buxus

De buxus is al vele jaren enorm in trek. Het fijne blad in combinatie met de sterke, dikke vertakking zorgt voor prachtige vormen die ook 's winters voor een fraaie tuin zorgen. Buxusplanten zijn voor zeer veel verschillende doeleinden te gebruiken, denk hierbij aan: hagen, snoeivormen en als losse vorm. Bij Tuincentrum Poppelaars in Breda hebben wij veel soorten en maten buxussen. Wilt u ook een groenblijvende haag in uw tuin? Kom langs op onze buitenafdeling en bekijk ons ruime assortiment. Komt u er zelf niet uit? Vraag dan één van onze medewerkers om hulp. Zij weten alles over buxussen. Kom vandaag nog langs. Check onze openingstijden op de contactpagina.

Buxushaag

De buxushaag is een echte klassieker. Al jarenlang ziet  u vele voor- en achtertuinen gevuld met deze prachtige natuurlijke afscheiding. Een buxushaag knipt u in elke gewenste vorm waardoor de buxus in zowel barokke tuinen als in moderne tuinen goed toepasbaar is. Een strakke buxushaag geeft uw tuin een opgeruimde, strakke uitstraling. Houd de buxus goed bij zodat de lijnen van uw buxus mooi strak blijven. Denk hierbij aan vierkante vormen, zoals een rechthoek. Ook ronde vormen of zelfs spiralen zijn mogelijk. De dichte, stevige groei leent zich uitstekend voor het groeien in allerlei soorten vormen. Kom langs en doe alvast inspiratie op.

Soorten buxus

Bij Poppelaars koopt u onder andere de volgende buxussoorten:

  • Buxus sempervirens 'Angustifolia'
  • Buxus sempervirens 'Elegans'
  • Buxus sempervirens 'Elegantissima'
  • Buxus sempervirens 'Glauca'
  • Buxus sempervirens 'Rotundifolia'
  • Buxus sempervirens 'Suffruticosa'

Buxus - Poppelaars Breda

Buxus snoeien

U snoeit een buxus idealiter twee keer per jaar, het liefst vier keer per jaar. Eind mei is de beste tijd om uw buxus te snoeien. In mei is het groeiseizoen goed op gang en groeien snel nieuwe takken aan waardoor de buxus mooi vol blijft. In september snoeit u de buxus vervolgens nog een keer. Wilt u de buxus in uw gewenste vorm behouden? Knip de buxus tussen de maanden mei en september dan nog eens. Hoe vaker u de buxus snoeit, hoe voller deze wordt. Gebruik voor het snoeien een goede, scherpe snoeischaar. Snoeigereedschap koopt u onder andere van he topmerk Gardena bij Poppelaars in Breda.

Buxusmot bestrijden

De buxusmot is een plaag die in de zomermaanden toeslaat. Het zijn eigenlijk niet de buxusmotten, maar de buxusrupsen die de meeste schade aanrichten. Buxusmotten zijn bruine motten met witte vleugels. De motten leggen eitjes in uw geliefde buxus. Uit die eitjes komen rupsen die op zoek zijn naar eten. De rupsen vreten zich vol met de prachtige fijne blaadjes van de buxus. De rupsen verpoppen zich in de struik en leggen weer nieuwe eitjes. Bestrijd de buxusrups en buxusmot met behulp van feromoonvallen. De feromoonvallen richten zich op de vrouwtjesmotten door een geur van een mannetjesferomoon te verspreiden. Koolmezen eten buxusrupsen als snack tussendoor. Plaats dus vogelhuisjes in uw tuin om de buxusplaag op een natuurlijke manier te bestrijden. Kom langs voor meer tips voor het bestrijden van de buxusmot en de buxusrups.

Buxusmot en buxusschimmel - Poppelaars

Buxusschimmel

Helaas is de buxus naast een zeer populaire haagplant ook een gevoelige plant voor ziektes. De bekendste ziekte is natuurlijk de buxusmot, zoals hierboven beschreven. Ook is de buxusschimmel een veelvoorkomende ziekte bij deze haag. De buxusschimmel zorgt voor veel problemen, de buxus draagt de schimmel meestal al mee in de wortels. Buxussen die te snel groeien, bijvoorbeeld door te veel bemesting, worden van binnen broeierig. Hierdoor komt de schimmel tot uiting en tast de schimmel de buxus aan. Met behulp van bladbemesting is de buxus nog te redden, mits slechts één derde van de buxus is aangetast. Als de buxusschimmel meer dan één derde van de haag heeft aangetast, koopt u beter een nieuwe buxus.

Alternatief voor buxus

Een alternatief voor de buxus is lastig te vinden. De buxus is met zijn winterhardheid en prachtige fijne bladeren in combinatie met een sterke, dichte begroeiing niet zomaar te vervangen. Een vervanger voor de buxus is dan ook moeilijk te vinden. Mocht u dan toch op zoek zijn naar een alternatief, dan raden wij de volgende heesters aan:

  • Ilex Crenata (Japanse Hulst)
  • Ligustrum Ovalifolium (Haagliguster)
  • Ligustrum Vulgare Atrovirens (Gewone liguster)
  • Lonicera (Chinese kamperfoelie)
  • Taxus Baccata (Venijnboom)
  • Nandina Domestica (Hemelse bamboe)

Alternatief buxus - Poppelaars

Buxus kopen

Heeft u al buxussen in de tuin, wilt u uw buxus vervangen of wilt u voor het eerst buxussen planten? Kom naar Poppelaars in Breda en vraag ons personeel om advies. Wij hebben dwergsoorten, laaggroeiende soorten en bodembedekkende soorten, breedgroeiende soorten, hooggroeiende soorten, botanische soorten en wilde buxussoorten. Kom langs en ontdek onze buitenafdeling. Ons tuincentrum heeft een centrale ligging en is gemakkelijk te bereiken. Ons personeel staat zes dagen per week voor u klaar. Bent u benieuwd wat er allemaal mogelijk is met buxus? Of bent u op zoek naar andere bomen, heesters of coniferen? Wij hebben ook exotische, stijlvolle olijfbomen. Kom deze week nog langs!

Op dit moment zijn er geen producten in deze categorie online beschikbaar in onze webshop. Maar in ons Tuincentrum in Breda wel! Kom dus vooral eens langs om ons uitgebreide assortiment te bekijken. We geven u in ons tuincentrum ook graag advies.