Olijfboom

  De olijfboom is één van de populairste Mediterraanse bomen in Nederland. De prachtige blauw-grijze bladeren op een mooie stam maakt deze plant aantrekkelijk in werkelijk elke tuin. Bij tuincentrum Poppelaars in Breda hebben we een groot assortiment aan olijfbomen. Bent u op zoek naar een elegante boom die weinig onderhoud vereist en lang meegaat? Met de juiste verzorging geniet u jarenlang van een olijfboom. Hoe verzorgt u de olijfboom, wat is de beste standplaats en wanneer snoeit u de olijfboom? Onze medewerkers geven graag antwoord op deze vragen. Kom gezellig langs in ons tuincentrum in Breda. Lees alvast de basisbeginselen van de olijfboom. 

  Olea Europaea

  De olijfboom, ofwel de Olea Europaea, kent een eeuwenoude geschiedenis. De olijfboom werd 600 jaar voor Christus gebruikt voor olijfteelt in landen als Griekenland, Spanje en Italië. Tegenwoordig is de olijfboom door heel Europa en daarbuiten verspreid. Landen rondom de Middellandse Zee hebben soms uitgestrekte gaarden vol met prachtige olijfbomen. In landen met een Middellands Zeeklimaat groeien daadwerkelijk ook olijven aan de boom. Deze olijven worden gebruikt voor consumptie en voor het maken van bijvoorbeeld olijfolie. De Olea Europaea heeft in Nederland vooral een sierwaarde en produceert weinig tot geen bruikbare olijven. Hiervoor is ons klimaat simpelweg niet geschikt. 

  Olijfboom in pot - Poppelaars

  Olijfboom in pot

  Bij tuincentrum Poppelaars in Breda verkopen we ook olijfbomen in pot. Deze bomen variëren in grootte, sommige zijn al erg groot en oud, olijfbomen kunnen wel 1500 jaar worden. Olijfbomen groeien erg langzaam, voordat u een grote olijfboom hebt gegroeid, bent u zo tientallen jaren verder. Bij Poppelaars bieden we een gevarieerd assortiment aan olijfbomen. Van kleine boompjes van ongeveer 80 cm hoog tot aan grote bomen die al een stamomvang van meer dan 50 cm hebben gegroeid en al ruim 60 jaar oud zijn. De stamomtrek groeit gemiddeld 1 centimeter stamomtrek per jaar. Na 50 jaar zwakt deze groei nog meer af en groeit de stamomtrek van de olijfboom nog langzamer. Geduld en goede verzorging is dus cruciaal voor het groeien van een oude, grote olijfboom. Bij Poppelaars koopt u Olea Europaea in verschillende maten: van S tot XXL. Kom langs en ontdek het assortiment.

  Olijfboompje

  Een olijfboompje leent zich perfect als kuipplant bij u op het balkon. Olijfbomen houden van zon, hebben weinig water nodig en voegen een exotische sfeer aan uw tuin toe. Ga voor een Mediterraanse-Ibiza-stijl met een olijfboompje op het balkon. De groengrijze bladeren voelen ruw aan en geven een elegante uitstraling aan uw tuin. De olijfboom is een groenblijvende plant, daarom is het hebben van een olijfboompje op bijvoorbeeld uw balkon niet alleen zomers een feestje, maar ook al in het voor- of najaar. Koop schattige olijfboompjes bij Poppelaars in Breda.

  Olijfboom verzorgen - Poppelaars

  Verzorging olijfboom

  Een olijfboom houdt van een zonnige, windvrije plek. Olijfbomen zijn zowel geschikt als boom in de volle grond, maar doet het ook uitstekend in pot. De koude winters met soms strenge vorst beschadigt de groei van de olijfboom. Een olijfboom in de volle grond is dan moeilijker te beschermen dan een olijfboom in pot.

  • Standplaats: de olijfboom houdt van warmte en licht. Plaats de olijfboom op een zonnige plaats uit de wind.
  • Water geven: geef een olijfboom zomers ongeveer 2/3 keer per week water.
  • Waterafvoer: zorg dat er gaten in de bodem van de pot zitten, zodat overtollig water wegloopt. Olijfbomen houden absoluut niet van natte voeten, hierdoor ontstaat wortelrotting. 
  • Beschermen tegen vorst: in de wintermaanden verplaatst u de boom naar een beschutte, droge plek, zoals een schuur. Staat uw olijfboom in de volle grond? bescherm de olijfboom dan tegen vorst door boomschors op de bodem te leggen. Pak de bovenkant van de olijfboom in met jutezakken, zodat de vorst de bladeren niet beschadigt. 
  • Bemesten: bemest de olijfboom na de winterrust (van maart tot april). Gebruik hiervoor kunstmestkorrels, mesttabletten of koemestkorrels.

  Olijfboom snoeien

  Een olijfboom hoeft u in principe nooit te snoeien. U knipt hier en daar af en toe wat takken weg om de boom in 'vorm' te houden. Het liefst in het vroege voorjaar knipt u lange uitlopers weg zodat u de vorm van de olijfboom mooi behoudt. Olijfbomen geven nooit tweemaal bloemen en vruchten aan dezelfde tak. Verwijder deze takken om de boom mooi in vorm te houden. In het najaar knipt u takken terug tot ongeveer 20 cm van de stam voor het verjongen van de boom.

  Olijfboom kopen

  Bij tuincentrum Poppelaars in Breda koopt u prachtige, Mediterraanse olijfbomen, van grote soorten tot balkonplanten. De olijfboom geeft uw tuin en balkon een exotische uitstraling. Olijfbomen eisen weinig verzorging en gaan jarenlang mee. Koop ook een prachtige olijfboom bij tuincentrum Poppelaars in Breda. Ons buitenassortiment is ruim, verrassend en veelbelovend. Komt u er niet uit of heeft u hulp nodig bij het zoeken van de juiste olijfboom? Ons personeel helpt u graag. Kom langs in Breda of stel uw vraag telefonisch via 076-5414624

  Op dit moment zijn er geen producten in deze categorie online beschikbaar in onze webshop. Maar in ons Tuincentrum in Breda wel! Kom dus vooral eens langs om ons uitgebreide assortiment te bekijken. We geven u in ons tuincentrum ook graag advies.