Duurzaam tuinieren

Duurzaam tuinieren

De protesten tegen de klimaatcrisis groeien met de dag en 10 oktober is in Nederland door Urgenda uitgeroepen tot Dag van de Duurzaamheid. Dat het klimaat verandert mag inmiddels wel duidelijk zijn. Tuiniers kunnen op hun manier een steentje bijdragen aan een duurzame wereld en toekomst. Ons tuincentrum in Breda geeft je graag 11 makkelijke tips op het gebied van duurzaam, milieubewust tuinieren.

11 tips voor de duurzame tuin

  1. Gebruik geen pesticiden of chemicaliën, maar natuurlijke producten om tuinmeubels, vlonders en terrassen te reinigen en om plagen als bladluis of slakken te bestrijden.
  2. Maak de tuin niet te netjes, maar laat afgevallen bladeren en takjes liggen. Die trekken insecten en vervolgens ook vogels aan en verrijken uiteindelijk de grond, wanneer ze vergaan en door wormen en ander bodemleven worden ‘verwerkt’.
  3. Plaats hagen in plaats van een houten schutting om de tuin af te schermen. Of kies voor duurzame schuttingen van wilgentenen of bamboe. Gebruik zo veel mogelijk duurzame, gerecyclede of lokale harde materialen in de tuin.
  4. Vervang stenen en tegels zo veel mogelijk door planten, zo voorkom je wateroverlast en bied je beschutting en voedsel aan kleine dieren en insecten.
  5. Maak een composthoop of begin een wormencompostbak. Zo kun je je keuken- en tuinafval recyclen, hoeft dat niet door de gemeente te worden afgevoerd en heb je gratis en voor niets goede compost voor je tuinplanten.
  6. Zorg voor een gevarieerde (inheemse) beplanting, met bollen, vaste planten, een- en tweejarigen, struiken en bomen. Nuttige insecten, waaronder bijen, en kleine dieren als vogels en egels, hebben daar baat bij. Zelfs op een balkon of dakterras kun je bollen, planten, eenjarigen en kleine (bessen)struiken als voedingsbron voor bijen, vlinders en vogels in bakken en grote potten zetten.
  7. Leg een groen dak aan, met bijvoorbeeld kant-en-klare matten met vetplantjes zoals Sedum, eventueel aangevuld met zonnepanelen. Goed voor de isolatie, de reductie van fijnstof, het dempen van geluid, het opvangen van regenwater, voor insecten en dus ook weer voor vogels.
  8. Water in de tuin, of het nu een vijver of vogeldrinkbak is, trekt veel verschillende soorten dieren aan en vangt overtollig regenwater op.
  9. Installeer een regenton, zodat je kunt besparen op kraanwater en natte voeten voorkomt.
  10. Kies voor tuinverlichting van zuinige led-lampen.
  11. Hang een vogelnestkast op en plaats een (al dan niet zelfgemaakt) insectenhotel.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De makkelijkste moestuinplanten voor groentjes

Moestuinieren ingewikkeld? Dat hoeft helemaal niet. Er zijn heel makkelijke moestuinplanten waar je nauwelijks omkijken naar hebt en volop van kunt smullen. Ons tuincentrum zet vijf toppers voor je op een rij.

Lees meer...
De vrolijkste voorjaarsbloeiers

Zo aan het eind van de winter en het begin van de lente die altijd (té) lang op zich laat wachten toe aan wat vrolijke voorjaarsbloeiers? Ons tuincentrum biedt uitkomst!

Lees meer...
Maak van je tuin een bijenbuffet

Wil je ook een steentje bijdragen en de bezige (en nuttige!) bijtjes helpen? Ons tuincentrum heeft de beste bijenplanten en tips voor het maken van een bijenbuffet in je tuin of op je balkon.

Lees meer...
Knip de winter weg: snoeien in maart

Maak de tuin lenteklaar! Daar begin je mee in maart, met snoeien en mesten. Ons tuincentrum gidst je er uiteraard makkelijk doorheen.

Lees meer...