Verwelkingsziekte gespot?

Verwelkingsziekte gespot?

Heeft de verwelkingsziekte uw tuin overgenomen? Wees niet bang; wij helpen u van deze vervelende plaag af! Als uw rozen midden in de groeiperiode opeens verwelken, dan is dit een slecht teken. Er is iets mis met uw rozenstruik en waarschijnlijk heeft de verwelkingsziekte toegeslagen. De verwelkingsziekte wordt veroorzaakt door verschillende soorten schimmels. Uw bloemen en planten hangen er dan juist in hun glorietijd (het voorjaar en de zomer) een beetje zielig bij.

Planten die gevoelig zijn voor de verwelkingsziekte

Niet iedere plant is even gevoelig voor de verwelkingsziekte. Het komt vooral veel voor bij perkplanten. Let extra goed op de volgende planten:

  • Clematis
  • Catalpa
  • Petunia's
  • Zinnia's
  • Asters
  • Rozen

Dit zijn juist planten die uw hele tuin opvrolijken met prachtige kleuren. Houd ze dus goed in de gaten!

Preventie is de beste bestrijding van de verwelkingsziekte

Als de verwelkingsziekte eenmaal heeft toegeslagen, zal er hoe dan ook schade optreden. Zorg er dan ook voor dat uw planten niet met deze plaag in aanraking komen. Een manier om dit te doen is om altijd goed de plantenlabels te lezen en ook echt te doen wat er staat. Zet de plant bijvoorbeeld in de juiste grond en geef de juiste hoeveelheid water. Op deze manier zijn uw planten namelijk zo sterk als ze maar kunnen zijn en kunnen ze zich beter verweren tegen plagen als de verwelkingsziekte.

Heeft de verwelkingsziekte toch toegeslagen?

Als uw planten er toch slap bijhangen, ondanks preventieve maatregelen, begin dan meteen met de bestrijding. Knip alle aangetaste plantendelen weg en verbrandt deze, zodat de besmetting wordt stopgezet. Schimmels houden niet alleen van natte en warme omstandigheden, maar ook van plantenafval dat op de grond ligt. Ze verplaatsen zich via deze resten van plant naar plant. Soms gebruiken ze echter ook tuingereedschap als vervoersmiddel. Maak uw gereedschap dus altijd goed schoon. Als uw pech heeft, hebben de schimmels zich ook via insecten verspreidt. Dan zal bestrijding alweer wat meer werk worden. Merkt u dat het wegknippen van de plantendelen niet heeft geholpen?  Snoei deze dan nog wat verder terug en verplaats de planten naar een ander stukje grond. Vervolgens kunt u de zieke grond vervangen met verse grond. In ons tuincentrum vindt u diverse middelen tegen verschillende plagen, ziektes en schimmels in de tuin.

Heeft mijn plant last van de verwelkingsziekte?

Hangt uw plant er slap bij en helpt extra watergeven niet? Grote kans dat de verwelkingsziekte heeft toegeslagen. Maak een foto van uw plant en neem deze mee naar ons tuincentrum. Onze deskundige medewerkers kunnen dan een blik werpen op de foto en u voorzien van een deskundig advies. Kom snel eens bij ons langs!