Amaryllis: de mooiste kerstbal in huis!

Amaryllis: de mooiste kerstbal in huis!

Ja, klopt, het is eigenlijk een bol en geen bal, maar de amaryllis mag niet ontbreken in een sfeervol kerstinterieur. Je kunt hem zelfs een kerstster noemen, al is die plek al opgeeist door de echte kerstster, de Euphorbia pulcherrima of Poinsettia, die we eerder op deze site in het zonnetje hebben gezet. De amaryllis is nu, net als de kerstster, volop verkrijgbaar in ons tuincentrum in Breda, in alle mogelijke kleuren, soorten en maten. In pot, op glas of als snijbloem voor in de vaas. We geven je graag een paar inspirerende ideeën en praktische tips om nog langer van je amaryllis (officieel Hippeastrum genaamd) te kunnen genieten.

Amaryllis in soorten en maten

De amaryllis is makkelijk in bloei te krijgen en vraagt nauwelijks onderhoud. De grootbloemige amaryllissen met rode of witte bloemen zijn het meest bekend, maar er zijn ook meerkleurige, kleinbloemige en dubbelbloemige amaryllissen. De bollen kunnen wel een doorsnede van meer dan 20 centimeter hebben. Hoe groter de bol, hoe meer bloemstelen en dus meer bloemen. Ze bloeien relatief lang, omdat de bloemen steeds na elkaar opengaan. Verwijder telkens de uitgebloeide knoppen.

In glas, pot of met waxlaag

Net als voor hyacinten bestaan er voor amaryllissen speciale glazen. Zorg ervoor dat het water net onder de bol blijft. Plant je de bol in een pot, zorg er dan voor dat de helft van de bol boven de potgrond uitsteekt en rondom de ruimte heeft. Geef in het begin matig water. Als de bloemstelen gaan groeien kun je de bol in pot wat vaker water geven. Er zijn ook amaryllisbollen die voorzien zijn van een vrolijk gekleurde of kerstig glimmende waxlaag. Die kun je zo op tafel of in de vensterbank zetten. Je hoeft ze zelfs geen water te geven. Je kunt ze dus ook in een kerststukje verwerken.

In de vaas

De klassieke wit of rood bloeiende amaryllis past natuurlijk prachtig bij kerst. Zeker wanneer je de snijbloemen in een mooie, hoge en stevige vaas zet met wat heerlijk geurende, grijze eucalyptustakken erbij. Drapeer nog een goud- of zilverkleurig kralensnoer tussen de stengels, takken en over de rand van de vaas, strik eventueel nog een rood lint om de vaas en je hebt eigenlijk geen kerstboom meer nodig! Nog een tip: de stelen van de amaryllis kunnen knakken door de topzware, grote bloemen. Steek een op maat gesneden of geknipte bamboestok in de holle steel en de stengel blijft mooi rechtop staan.

Amaryllis overhouden

Je kunt proberen een bol in pot over te houden om er volgend jaar weer van te kunnen genieten. Snijd dan na de bloei de stengel(s) op zo'n twee centimeter boven de bol af. Laat het blad zitten, want daaruit haalt de bol, net zoals een voorjaarsbol, voor volgend jaar zijn energie. Geef af en toe water. Zet de bol in pot in het voorjaar weg op een niet al te lichte en warme plek en geef slechts af en toe water. Zet hem medio mei (na IJsheiligen) in de tuin of op het balkon. Wanneer de bladeren gaan vergelen knip je het blad af, haal je de bol uit de grond en dep je deze goed droog. Berg de bol op een donkere, koele en droge plaats op, bijvoorbeeld in de garage of kelder. Na een maand of twee haal je de amarylisbol weer tevoorschijn, verwijder je de buitenste, uitgedroogde ‘rokken’ (zoals je een ui pelt) en plant je de bol weer oppervlakkig in een pot of zet je hem weer in een amaryllisglas met water tot net onder de bol en geef je hem weer een mooie plek in je interieur.

Het hele team van ons tuincentrum in Breda wenst je mooie en fleurige kerstdagen!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Tips voor het aantrekken en behouden van bijen, vogels en vlinders

Wil je van je tuin een levendig paradijs maken vol met het gezoem van bijen, het gezang van vogels en het fladderen van vlinders? Een tuin vol met leven is niet alleen prachtig om te zien, maar draagt ook bij aan een gezond ecosysteem. Hier zijn enkele tips om bijen, vogels en vlinders in de tuin aan te trekken én te houden. 

Lees meer...
Zon op je bol: planten die tegen droogte kunnen

Plannen om deze zomer voor langere tijd op vakantie te gaan? Of heb je een tuin op het zuiden met droge, zanderige grond? Wij tippen planten die tegen zonnige (en dus ook droge) omstandigheden kunnen!

Lees meer...
Planten die goed tegen nattigheid kunnen

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...