Slim water geven en watermanagement in de tuin

Slim water geven en watermanagement in de tuin

Het klimaat verandert merkbaar. Dan is het weer overdreven heet en droog, vervolgens krijgen we te maken met zware onweersbuien en stormen. Wat kun je doen om te voorkomen dat je tuin een dorre bende of juist een zompig moeras wordt? Ons tuincentrum in Breda geeft je graag slimme watertips en je vindt bij ons bovendien alle benodigdheden waarmee je de tuin water- en droogteproof kunt maken.

Water geven of niet?

Op zich is het een heerlijke klus: op een warme zomeravond de tuin of het gazon sproeien. Je ontspant ervan en koelt zelf ook een beetje af, terwijl je de planten en het gras weer ziet opfleuren. Maar wat te doen als je een heel grote tuin hebt? Of heel veel potten? Dan kan het water geven tijdrovend worden en verbruik je al snel veel water. Jaarlijks wordt in een tuin gemiddeld zo’n 2200 liter kraanwater gebruikt. Een kostbare grap, voor het milieu én je portemonnee.

7 watermanagementtips

 1. Houd bij de aanleg van je tuin de vuistregel van circa 30 procent bestrating (terras, paden) en 70 procent beplanting aan. De grond en beplanting kunnen een overvloed aan hemelwater dan goed verwerken, waardoor je waterschade voorkomt.
 2. Gebruik liever halfverharding dan tegels voor je terras, oprit en paden. Waterdoorlatende materialen, zoals split, dolomiet, grind, houtsnippers of gras, zorgen ervoor dat regenwater makkelijk door de grond en de planten wordt opgenomen. Er bestaan tegenwoordig trouwens ook waterdoorlatende tegels. Kijk ernaar in ons tuincentrum in Breda.
 3. Laat een geheel betegeld terras ietsje schuin aflopen, vanaf het huis naar de borders of het gazon en/of installeer rond het terras een watergoot om te voorkomen dat je terras én je keuken, schuur of serre bij noodweer blank komen te staan.
 4. Houd bij de keuze van je beplanting rekening met de grondsoort en de hoeveelheid zon of schaduw in je tuin. Hortensia’s houden bijvoorbeeld van halfschaduw en vochtige grond. Mediterrane kruiden en struikjes als lavendel en rozemarijn, vetplanten als Sedum en grijsbladige planten en struikjes als heiligenbloem (Santolina) en ezelsoor (Stachys) doen het prima in volle zon en droge grond. Dat scheelt wegkwijnende planten en watergeven.
 5. Breng een mulchlaag van organisch materiaal als houtsnippers, bladresten, grasmaaisel, cacaodoppen, stro of champost (champignonmest) aan op kale plekken en rond vochtminnende planten. De laag zorgt ervoor dat de grond minder snel uitdroogt (en houdt bovendien onkruid tegen).
 6. Installeer een regenton en laat gieters en emmers buiten staan om het regenwater op te vangen en het op warme, droge dagen te kunnen gebruiken.
 7. Plaats schaaltjes onder alle potten en bakken waar (overtollig) regenwater in blijft staan en kan worden opgenomen door de wortels van de potplanten. Gebruik op je terras of balkon daarom ook alleen potten en bakken met een gat of gaten in de bodem. Plaats terracotta potscherven op de gaten, zodat overtollig regenwater uit de pot of bak kan lopen. Breng ook een laag hydrokorrels onder in de pot of bak aan. De hydrokorrels nemen het (regen)water op en houden het vast.

5 slimme watergeeftips

 1. Controleer met je vinger of de grond wel echt droog is. Vaak is alleen de bovenlaag droog en voelt de grond eronder nog vochtig aan. Als dit het geval is, kun je sproeien of gieten nog even uitstellen.
 2. Water geven of sproeien doe je het best ’s ochtends vroeg of in de avond. Overdag, in de volle zon, verdampt het water snel.
 3. Zet de (zwenk)sproeier eens of tweemaal in de week een uur aan in plaats van iedere dag een kwartiertje. Dan dringt het water dieper in de grond door en worden de planten gedwongen langere, diepere wortels te ontwikkelen, waardoor ze beter bestand zijn tegen droge perioden.
 4. Maak een dijkje of kleine wal van grond rond bomen en struiken die je net geplant hebt. Vul de cirkel tussen de stam en het dijkje met water, zodat het langzaam naar de wortels doorsijpelt in plaats van alle kanten op te stromen.
 5. Heb je een grote tuin of veel potten en bakken? Kijk dan eens bij de automatische watergeefsystemen, zoals druppelslangen, in ons tuincentrum in Breda.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Tips voor het aantrekken en behouden van bijen, vogels en vlinders

Wil je van je tuin een levendig paradijs maken vol met het gezoem van bijen, het gezang van vogels en het fladderen van vlinders? Een tuin vol met leven is niet alleen prachtig om te zien, maar draagt ook bij aan een gezond ecosysteem. Hier zijn enkele tips om bijen, vogels en vlinders in de tuin aan te trekken én te houden. 

Lees meer...
Zon op je bol: planten die tegen droogte kunnen

Plannen om deze zomer voor langere tijd op vakantie te gaan? Of heb je een tuin op het zuiden met droge, zanderige grond? Wij tippen planten die tegen zonnige (en dus ook droge) omstandigheden kunnen!

Lees meer...
Planten die goed tegen nattigheid kunnen

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...