Tuin- en balkontips voor augustus

Tuin- en balkontips voor augustus

Het is hoogzomer, al neemt het aantal uren daglicht alweer iets af. Geniet van het buitenleven in je eigen tuin en op je balkon of (dak)terras. Luier lekker ontspannen tussen het groen en de geurende en kleurrijke bloemen, en onderneem af en toe een klusje om alles nog lang zo fleurig mogelijk te houden. Wij geven je 15 leuke tips voor in de tuin en op het balkon.

15 fleurige tuin- en balkontips

 1. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen van zomerbloeiers, zoals dahlia’s, begonia’s, rozen, pronkerwten (Lathyrus), potgeraniums (Pelargoniums) en fuchsia's. Dan bloeien ze langer. 

 2. Geef bloeiende potplanten en planten in hangmanden regelmatig water en iedere twee weken vloeibare mest. Heb je momenteel geen of weinig bloeiende potplanten? Kijk in ons tuincentrum dan bij de rijke, kleurige en langbloeiende planten, zoals petunia's, surfinia's, campanula's, Scaevola's en Portulaca's!

 3. Neem stekken van vorstgevoelige pot- en kuipplanten, zoals potgeraniums en fuchsia’s.

Stekken van lavendel

 1. Verzamel zaden van je favoriete eenjarige en tweejarige planten, zoals Afrikaantje (Tagetes), cosmos, juffertje-in-het-groen (Nigella), komkommerkruid, korenbloem, Oost-Indische kers, stokroos, judaspenning, siertabak (Nicotiana) en vingerhoedskruid (Digitalis). Je kunt de tweejarigen meteen weer uitzaaien op de plek waar je ze hebben wilt. Heb je nog geen tweejarigen in de tuin of in potten op je balkon of terras? Haal dan nu wat zakjes zaden in ons tuincentrum in Breda en zaai ze uit. Dan kun je volgend jaar van hun bloemen genieten. Sla de zaden die je uit eigen tuin of van je balkon hebt geoogst op in papieren zakjes, enveloppen of afsluitbare potjes. Bewaar die droog, donker en koel, zodat je volgend voorjaar weer kunt uitzaaien. En het is ook leuk om zaden te ruilen met of cadeau te doen aan andere plantenliefhebbers. Bijvoorbeeld aan degene die je tuin of balkon verzorgt als je op vakantie bent. 

 2. Als je zonnebloemen uitgebloeid zijn kun je de bloemen eraf knippen en ergens te drogen leggen. De zaden kun je straks opslaan om volgend voorjaar weer uit te zaaien, maar je kunt ze in de herfst ook op de tuin- of balkontafel leggen zodat de vogels ervan kunnen snoepen.  

Verzamel zonnebloemzaden

 1. Oogst aubergines, bonen, chilipepers, komkommers, mais, paprika's, rode bessen, tomaten, sla en zomerframbozen. Verwijder de bladeren boven je tomaten en druiventrossen zodat ze voldoende zonlicht krijgen en sneller rijpen. Knip lelijk blad van je aardbeien terug en plant de uitlopers met worteltjes uit in een bak, (speciale aardbeien)pot of hangmand op je balkon of terras of in de (moes)tuin. Als je er erg veel van hebt kun je de jonge aardbeienplantjes ook cadeau doen aan een andere smulpaap.

 2. Snoei uitgebloeide lavendel terug, maar laat altijd nog wat fris grijsgroen blad aan de stelen van de struik (nooit terugsnoeien tot in het oude hout, want dan loopt de plant niet meer uit). Je kunt de gesnoeide droge bloemetjes gebruiken in geurzakjes of bakjes voor in huis, maar ook in een afgesloten potje doen voor gebruik in de keuken. Oogst nu ook van je andere kruiden om je maaltijden mee op smaak te brengen, een kopje thee mee te zetten of een toetje, salade of drankje mee te garneren. 

 3. Snoei struiken en hagen, zoals hulst, laurierkers, vuurdoorn, meidoorn, beukhaag en liguster, in vorm. Doe dit op een bewolkte dag, om te voorkomen dat het blad in de zon verbrandt. 

 4. Geef fruitbomen zoals lei-appels en -peren en pruimenbomen na de laatste oogst een zomersnoei. Snoei de stengels van zomerframbozen die vruchten hebben gedragen terug tot op de grond. Nieuwe, jonge takken van de struik kun je opbinden. 

Snoei frambozenstruiken terug tot op de grond

 1. Maai het gras wat minder vaak en op een hogere stand. Doe dit op een bewolkte, droge dag of avond. Strooi een laag van het maaisel uit in de borders tussen je vaste planten. Zo ga je onkruid tegen en zorg je ervoor dat de grond vocht beter vast kan houden. Augustus is ook een goede maand om het gazon te 'verticuteren' (= beluchten door er gaten in te prikken met een verticuteerhark of riek). En je kunt kale plekken nog inzaaien of een nieuw gazon inzaaien.

 2. Vergeet niet de vijver en de vogeldrinkschaal regelmatig bij te vullen.

 3. Vul lege plekken in de border op met bloeiende bollen en knollen in pot, zoals dahlia’s en calla’s. Verberg de pot tussen het blad van vaste planten of graaf de vorstgevoelige zomerbloeiers met pot en al in, zodat je ze straks makkelijker kunt 'rooien' (dan haal je ze uit de aarde bewaar je ze tijdens de winter op een droge, donkere en vorstvrije plek).

 4. Blijf wieden, want het onkruid groeit helaas ook nog door. En controleer je planten op slakken, rupsen, leliehaantjes en bladluizen. In ons tuincentrum vind je verschillende middelen waarmee je die plagen op milieuvriendelijke wijze te lijf kunt gaan.

Verwijder onkruid

 1. Plant herfstbloeiende bollen en knollen, zoals de herfsttijloos, herfstkrokus en madonnalelie.

 2. Houd de uitverkoop in ons tuincentrum in Breda in de gaten voor voordelig geprijsde tuinmeubels en -accessoires. Met een leuk lichtsnoer of andere sfeervolle tuinverlichting, maar bijvoorbeeld ook met zachte tuinkussens, een grote geurkaars, een vuurkorf of vuurschaal kun je op zwoele zomeravonden nog langer van het buitenleven genieten.

Het hele team van ons tuincentrum in Breda wenst je een heel fijne en fleurige zomer!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Tips voor het aantrekken en behouden van bijen, vogels en vlinders

Wil je van je tuin een levendig paradijs maken vol met het gezoem van bijen, het gezang van vogels en het fladderen van vlinders? Een tuin vol met leven is niet alleen prachtig om te zien, maar draagt ook bij aan een gezond ecosysteem. Hier zijn enkele tips om bijen, vogels en vlinders in de tuin aan te trekken én te houden. 

Lees meer...
Zon op je bol: planten die tegen droogte kunnen

Plannen om deze zomer voor langere tijd op vakantie te gaan? Of heb je een tuin op het zuiden met droge, zanderige grond? Wij tippen planten die tegen zonnige (en dus ook droge) omstandigheden kunnen!

Lees meer...
Planten die goed tegen nattigheid kunnen

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...