Lentenieren

Lentenieren

De vogeltjes beginnen te fluiten en de dagen worden weer langer: de lente is hier! Het is het perfecte moment om de groene vingers weer uit de mouwen te steken en de tuin klaar te maken voor het nieuwe seizoen. In deze blog inspireren we je graag om aan de slag te gaan in de tuin; lentenieren maar!

Start de lente goed: dit kun je doen in de tuin

  • Snoeien is een belangrijke klus die je in de lente kunt aanpakken. Geef je struiken en bomen een opknapbeurt zodat ze weer mooi en gezond kunnen groeien. Vergeet niet om de snoeischaar goed te desinfecteren, zodat je geen ziektes verspreidt.
  • Zomerbollen zijn een kleurrijke toevoeging aan je tuin en kun je nu planten. Ga voor dahlias, gladiolen of lelies en geniet van hun prachtige bloemen tijdens de warmere maanden.
  • Het gazon heeft ook wat aandacht nodig in de lente. Maai het gras kort en verwijder dode bladeren en takken. Op kale plekken kun je eventueel graszaad aanbrengen voor een vol en groen gazon.
  • Vaste tuinplanten zijn de ruggengraat van je tuin en kunnen jarenlang plezier geven. Denk aan bloeiende planten zoals de klokjesbloem, ridderspoor of vrouwenmantel. Of ga voor groenblijvende planten zoals de hosta of duizendblad.

Verzorg de moestuin aan de start van de lente

  • Zaaien maar! Je kunt flink aan de slag met het zaaien van verschillende soorten groenten, zoals bietjes, spinazie, tuinboon, kropsla, radijs en wortels. 
  • Heb je ook ruimte om binnen voor te zaaien? Dan kun je denken aan de volgende zaden: andijvie, courgette, komkommer, pompoen, tomaat en venkel.
  • Vanaf begin april kun je de volgende groenten oogsten: pluksla, radijs, rabarber, spinazie en rucola. 

Geniet van de kleuren van het voorjaar!

Hoewel er het een en ander te doen staat aan de start van de lente, is het natuurlijk ook heerlijk om te genieten van de mooie kleuren die opkomen, de fleurige geuren die zich verspreiden, de vogels die vaker fluiten en het weer dat steeds beter wordt. Dat is het echte lentenieren!

Dus, pak die tuinhandschoenen erbij en maak je klaar voor de lente! Er is geen betere tijd om je tuin te laten stralen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

11 tips voor een biodiverse tuin

Lees onze 11 praktische tips voor een biodiverse, klimaatbestendige en natuurinclusieve tuin!

Lees meer...
Fris je kamerplanten op

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum in Breda heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...
Het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin

Natuurlijke tuinen zijn niet alleen mooi (en mega interessant) om naar te kijken, maar zijn ook een heel belangrijk onderdeel voor het behoud van biodiversiteit. In deze blog duiken we dieper in op het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin en ontdekken we hoe jouw eigen groene oase kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

Lees meer...
Koningsdag! 'Oranje boven' in huis en tuin!

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in Breda geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...