Toffe tulpen

Op de derde zaterdag van januari wordt elk jaar gevierd dat het tulpenseizoen weer begint. Ze zijn nu volop verkrijgbaar in alle mogelijke kleuren, vormen en maten. Het is een van de meest populaire bloembollen en snijbloemen. Kortom, tulpen zijn toppers en als echte lenteboden dé remedie tegen een winterdip. Je kunt er nu binnen én buiten van genieten. Ons tuincentrum in Breda viert de tulpentijd en geeft tulpentips.

Soorten tulpen

Er zijn ongelooflijk veel verschillende tulpen. Sommige blijven laag, andere worden heel hoog. Sommige bloeien in maart, andere pas in mei. Ze zijn er met dubbele en enkele bloemen en er bestaan ook geurende tulpen.

Een beknopt overzichtje:

 • Fosteriana-tulpen bloeien in maart-april en worden 20 tot 40 centimeter hoog
 • Kaufmanniana- of waterlelietulpen bloeien in maart-april en worden 20-30 centimeter hoog
 • Triumph-tulpen bloeien vanaf medio april, met bloemen met de klassieke, typische tulpvorm en worden tussen de 25 en 50 centimeter hoog
 • Greigii-tulpen hebben blad met kastanjebruine strepen, een lichte abrikozengeur en bloeien in april-mei
 • Lelietulpen hebben rond eind april lange, gepunte bloemen op stevige stengels
 • Pioentulpen bloeien rond eind mei en hebben heerlijk geurende, dubbele bloemen
 • Parkiet- of papegaaitulpen bloeien in mei met grillige, gefranjerde bloemen

Tulpentips! Zo houd je je tulpen het langs mooi.

Bollen voor binnen en buiten

De minitulpjes die je nu in ons tuincentrum in Breda in potten of glazen bakken kunt kopen kun je zowel buiten als binnen een plekje geven. Binnen zullen ze sneller uitgebloeid raken, omdat het er warmer is. Zet ze daarom in ieder geval niet boven of bij de verwarming. Als je tulpjes uitgebloeid zijn, kun je ze in de tuin planten. Knip alleen de uitgebloeide bloem eruit, maar laat het blad zitten en afsterven. Daar halen de bollen immers hun energie uit om volgend voorjaar weer te kunnen bloeien.

Tips voor tulpen in de vaas

Zo zorg je ervoor dat je bos tulpen zo lang mogelijk meegaat:

 • Rol de tulpen, voordat je ze op hun definitieve plek zet, eerst in een krant en laat ze op een koele plek minstens een uur in schoon water staan.
 • Snij met een schoon en scherp mes het uiteinde van de steel schuin af en schik de bloemen in een schone vaas met schoon water en snijbloemenvoeding.
 • Tulpen groeien ook in een vaas altijd nog door; houd daar rekening mee bij de keuze van de vaas en de manier waarop je ze schikt of ze combineert met andere snijbloemen. Of snijd ze na een paar dagen opnieuw af en zet ze in vers water met snijbloemenvoeding.
 • Narcissen en tulpen gaan niet samen in een vaas, omdat narcissen een stof afscheiden die de tulpen geen goed doen.
 • Zet de tulpen niet in de volle zon, niet naast of boven de verwarming en niet bij een schaal met fruit. Daardoor raken ze sneller uitgebloeid. Zet ze indien mogelijk ’s avonds op een koelere plek.

Tulpentips! Zo houd je je tulpen het langs mooi.

Kijk in ons tuincentrum in Breda ook naar mooie tulpenvazen en naar de vele andere bloeiende bolletjes in potten, schalen, manden en bakken om al helemaal in lentesfeer te komen.

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak van je tuin een vlinderparadijs

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
Zomer in de bol met zomerbollen!

Het is maar nauwelijks lente en nu al de zomer in de bol?! Ja zeker! Ons tuincentrum in Breda geeft je de ins en outs over de verzorging van de meest bijzondere zomerbollen.

Lees meer...
15 tuintips voor april

Heb je ook lentekriebels? Leef je uit in de tuin, op het balkon en terras en ga aan de slag met onze 15 tips om het komende buitenseizoen volop te kunnen genieten van alles wat groeit en bloeit.

Lees meer...