Gazon onderhoud in de maand augustus

Gazon onderhoud in de maand augustus

Met het einde van de zomer in zicht denken we nog maar weinig aan ons gazon. Toch is augustus een van de belangrijkste maanden als het gaat om gazononderhoud. Wil je een prachtig gezond gazon in het voorjaar? Dan begint het echte werk nu. Daarom geven we je graag tips voor een gezond gazon in de maand augustus!

Stappenplan voor een gezond gazon

Om voor volgend seizoen een gezonde tuin te garanderen hebben we een stappenplan gemaakt. Lees hier stap voor stap hoe jij jouw gazon klaar maakt voor het nieuwe jaar. 

  • Onkruid wieden: zie je onkruid? Haal het dan onmiddellijk weg. Natuurlijk zullen een paar sprieten onkruid geen grote schade aanbrengen. Echter, veel onkruid bij elkaar trekt het vocht uit je gras en laat het droog en dor achter. En zonder vocht kan een gazon immers niet groeien.
  • Maai op een hoge stand: zeker na een paar warmere dagen is het mogelijk dat je gazon uitdroogt en bruin kleurt. Wanneer je je gras op een hogere stand maait zorg je dat langere sprieten schaduw verzorgen en dat bodemvocht niet uitdroogt. 
  • Bemesten voor een snelle groei: om vliegend van start te gaan adviseren we je om je gazon al aan het einde van de zomer of aan het begin van de herfst te bemesten. Rond deze periode heeft ons gras een lager gehalte stikstof en kalium. Maar dit zijn nou net de twee meest essentiële stoffen voor een voorspoedige groei. 
  • Het gazon beluchten: je gazon is wellicht prachtig om naar te kijken, het ligt er toch voornamelijk om gebruik van te maken. We lopen over het gras, of de kinderen spelen er op. Wanneer de bodem te compact wordt, door het lopen en spelen op het gras, dan laat het weinig ruimte over voor de graswortels om te groeien. Een gezond gazon heeft beluchting nodig. Met een beluchtingsmachine kun je dit verbeteren waardoor de wortels beter verder kunnen groeien.

Zaai het nieuwe gras in augustus of september

Maak je vooral geen zorgen wanneer je wat dode plekken in je gazon ziet. Het is volkomen normaal dat sommige plekken het niet overleven tijdens de zomer. Maar daarom is het wel extra belangrijk om gelijk na de zomer, halverwege augustus of begin september, te zaaien. Strooi de graszaadjes over je gazon en gebruik een hark om ze in de bodem te werken. Sproei licht met water en geniet al gauw van een groene grasmat.

Plan het gazon onderhoud!

Onze laatste tip is: plan je gazon onderhoud. Net zoals voor ons mensen, is routine voor het gazon ook van beland. Besteed een vaste dag per week aan het maaien, kies een week in Augustus voor groot onderhoud en gebruik het voorjaar voor kleiner onderhoud. Met deze stappen heb je het jaarrond een mooi en gezond gazon!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Tips voor het aantrekken en behouden van bijen, vogels en vlinders

Wil je van je tuin een levendig paradijs maken vol met het gezoem van bijen, het gezang van vogels en het fladderen van vlinders? Een tuin vol met leven is niet alleen prachtig om te zien, maar draagt ook bij aan een gezond ecosysteem. Hier zijn enkele tips om bijen, vogels en vlinders in de tuin aan te trekken én te houden. 

Lees meer...
Zon op je bol: planten die tegen droogte kunnen

Plannen om deze zomer voor langere tijd op vakantie te gaan? Of heb je een tuin op het zuiden met droge, zanderige grond? Wij tippen planten die tegen zonnige (en dus ook droge) omstandigheden kunnen!

Lees meer...
Planten die goed tegen nattigheid kunnen

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...