Zo bereid je de tuin voor als je op vakantie gaat

Zo bereid je de tuin voor als je op vakantie gaat

Trek je er deze zomer op uit? Dan kan het met de huidige temperaturen handig zijn om de tuin eerst wat extra aandacht te geven. Wellicht schakel je een planten oppas in, ook daar hebben we tips voor! Met deze tips kun je voorkomen dat je thuis komt met een verdorde achtertuin, zodat je het vakantiegevoel juist kunt voortzetten met een mooie nazomer in de tuin. 

Zo bereid je de tuin voor voordat je op vakantie gaat

  • Nu alles sneller groeit en bloeit in de zomer, groeit ook onkruid een stuk sneller! Daarom is het belangrijk om het onkruid te wieden voor de vakantie. Als er in de vakantie iemand is die op de tuin past, dan kun je deze eventueel vragen om wekelijks de kleine beetjes onkruid weg te halen, zodat het niet is geëxplodeerd bij terugkomst. 
  • Uitgebloeide bloemen kun je alvast plukken, zodat de planten hier geen energie aan verspillen. 
  • Maak de tuin klaar voor verschillende weersomstandigheden. Alles wat je bij harde wind en regen binnen zou halen, kun je dus het beste vast opbergen. Denk aan tuinkussens, parasols en schaduwdoeken bijvoorbeeld. 
  • Planten in potten kun je in een schotel met water zetten, zodat ze dit geleidelijk aan op kunnen nemen. 

Tips voor tuinonderhoud tijdens de vakantie

Er zijn héle handige systemen waardoor je eigenlijk geen planten oppas meer nodig hebt. Voor de bewatering van de tuin zijn dat bijvoorbeeld automatische sproeiers die de tuin op vaste momenten water geven. Voor het gazon en grote borders kan dit een ideale oplossing zijn, omdat je je geen zorgen meer hoeft te maken over eventuele droogte. 

Voor het gazon kun je een robotmaaier overwegen, die het gazon voor je bijhoudt als je niet thuis bent. 

Houd er voor vertrek rekening mee dat planten in potten en met name hangpotten een grotere waterbehoefte hebben, dus het is prettig als een goede buur dat voor je kan overnemen. De potten die op de grond staan kun je in een schotel met water zetten, zodat de wortels via het gat in de bodem voortdurend nog wat water op kunnen nemen.

Als je kiest voor een automatisch bewaterings systeem, dan helpen we je in de winkel graag om de juiste te vinden voor jouw tuin. Houd er bij het instellen rekening mee dat je deze instelt op ’s ochtends vroeg en/of ’s avonds sproeien, voor het geval het overdag erg warm wordt. 

De moestuin verzorgen tijdens de vakantie

De moestuin is wellicht nog wel het lastigste om achter te laten als je op vakantie gaat. Qua voorbereiding kun je voor de moestuin kiezen voor een bewatering systeem, maar een planten oppas kan je hier uiteraard ook bij helpen. Als er iemand is die in jouw plaats de moestuin onderhoudt, dan is de belangrijkste stap in de voorbereiding een goede handleiding: zo is alles goed terug te vinden en worden de belangrijkste taken overgenomen. 

Ontspannen op vakantie en ontspannen thuis komen!

Met slechts een aantal inspanningen of een goede handleiding voor de planten oppas, kun je het vakantiegevoel thuis voortzetten. Om dat zélfs nog wat te verlengen, vind je deze zomer natuurlijk ook mooie zomerse aanbiedingen bij ons in de winkel!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak van je tuin een vlinderparadijs

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
Zomer in de bol met zomerbollen!

Het is maar nauwelijks lente en nu al de zomer in de bol?! Ja zeker! Ons tuincentrum in Breda geeft je de ins en outs over de verzorging van de meest bijzondere zomerbollen.

Lees meer...
15 tuintips voor april

Heb je ook lentekriebels? Leef je uit in de tuin, op het balkon en terras en ga aan de slag met onze 15 tips om het komende buitenseizoen volop te kunnen genieten van alles wat groeit en bloeit.

Lees meer...