Maak een bloemrijke hanging basket

Maak een bloemrijke hanging basket

Ons tuincentrum in Breda staat nu boordevol fleurig eenjarig perkgoed. Dit zijn kleurrijke plantjes die eindeloos lang door bloeien in alle mogelijke kleuren en vormen. Een leuke bijkomstigheid: ze zijn ook nog eens heel voordelig geprijsd. Wat dacht je van lobelia's, petunia's, begonia's, vlijtige liesjes en potgeraniums? Ze zijn bij uitstek geschikt om een hanging basket of bloemrijke hangende plantenmand mee te maken. Die hebben we uiteraard ook kant-en-klaar in onze collectie, net zoals hangzakken voor tegen de muur of schutting. Helemaal gevuld met kleurige bloeiers. Het is ook heel leuk om er zelf één (of een paar te maken). Al dan niet samen met de (klein)kinderen. Wij leggen je graag uit hoe.

Blikvangers aan muur, pergola, veranda en schutting 

De bloeiende planten die je in een hangmand of hangzak plant, trekken op zich al de nodige aandacht en doen het ook prima in potten en bakken, op de tuintafel, terras of balkon, maar door ze hoger te hangen vallen ze nog meer op en geniet je er nog veel meer van. Hang ze bijvoorbeeld als fleurig welkom bij de voordeur, tegen een kale muur of schutting of bungelend aan de pergola, carport of veranda. Creëer ook een waterval van bloemen met bloeiende klimplanten, zoals clematis, passiebloem en klimroos. Houd deze site in de gaten, want we plaatsen binnenkort praktische en inspirerende tips over allerlei vaste planten die enorm lang bloeien. 

Hanging baskets en hangzakken: hoe, wat en waar?

  1. Bekleed de binnenkant van een open hangmand met een laag vochtig veenmos van drie tot vijf centimeter, of met kokosvellen waarin je met een mes plantgaten maakt. Het mos en het kokosvel houden de aarde maar ook vocht vast dat een hoop water geven scheelt. Bij een dichte hangmand doe je onderin een laag hydrokorrels om het water vast te houden.

  2. Voeg dan de potgrond en eventueel ook langwerkende voedingskorrels toe. Vul de mand niet tot aan de rand met aarde, want dan loopt (regen)water er meteen weer vanaf. Houd bovenin minstens een centimeter of twee onder de rand vrij van aarde. 

  3. Zorg er bij het beplanten van de mand voor dat de kluit van alle plantjes vochtig is door ze uit het potje te halen en ze eerst even in een emmer met water te zetten.

  4. Kies een beschutte, lichte plek waar de wind weinig tot geen spel heeft. Een lichte plek zonder direct zonlicht hoeft geen probleem te zijn; dat scheelt ook weer water geven.

  5. Aan de pergola, overkapping, carport of een stevige boomtak bevestig je een hanging basket simpel met een stevig koord of ketting. Om er een bij de voordeur, tegen de gevel, garage of schutting op te kunnen hangen heb je een bevestigingshaak en boor nodig. Voor de verschillende soorten hangzakken voor tegen de muur of schutting heb je een goede haak, schroeven en een boor nodig. Je vindt alle benodigdheden hiervoor in ons tuincentrum in Breda.

Planten voor hangmanden en -zakken

Wil je een waterval van verschillende bloemen? Spannende kleurcontrasten, bonte bladeren en verschillende bloemgroottes zorgen voor de mooiste combinaties. Voor een bloemrijke hanging basket zijn er tal van eenjarige bloeiers te vinden in ons tuincentrum in Breda:

  • Hangbegonia
  • Hangfuchsia
  • Hanggeranium
  • Lobelia
  • Vlijtig liesje
  • Verbena
  • Petunia
  • Surfinia
  • Portulaca
  • Scaevola
  • Convolvulus (zilverwinde)
  • Brachycome

Denk ook eens aan een kruidentuintje, mini-tomatenmand, aardbeienmand of -zak of een ander snoepbakje in een hanging basket, mits de mand of zak volop in de zon hangt. Leuk en praktisch, want je kunt er zonder te bukken van plukken en snoepen! 

Verzorgingstips hanging baskets en hangzakken

  • Let erop dat de planten in de mand of zak niet uitdrogen (zeker wanneer ze onder een afdak hangen) en verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen, dan bloeien ze nog langer door.

  • Om het water geven op grote(re) hoogte wat makkelijker te maken (en als je op vakantie gaat), kun je in de mand of zak ook een kleine, door midden geknipte of gesneden petfles op de kop steken. Vul die vervolgens met water, zodat het water langzaam aan door de grond en de planten wordt opgenomen.

  • Geef om de twee weken wat vloeibare voeding als je geen langwerkende mestkorrels door de grond hebt verwerkt.

Haast jezelf naar ons tuincentrum, we hebben nu nog volop de mooiste combinaties. Heb je een vraag of ben je op zoek naar een specifieke plant? Vraag ons personeel om hulp.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Snoeien in de herfst

Ontdek praktische tips over herfstsnoei. Wat snoei je wel en wat niet?

Lees meer...
15 tuintips voor november

Met deze 15 handige tuintips maak jij jouw tuin helemaal winterklaar in november.

Lees meer...
Waarom zijn inheemse planten in de tuin zo belangrijk?

Ben je ooit door een natuurgebied gewandeld en verbaasd geweest over hoe alles daar zo moeiteloos in elkaar lijkt te passen? De planten, dieren, en zelfs de insecten lijken er een ontspannen samenlevingscontract te hebben afgesloten. Dit komt allemaal dankzij de kracht van inheemse planten! Maar wat maakt deze planten nou zo speciaal, en waarom zouden we ze een plekje in onze tuin moeten geven? Hier zijn alle redenen waarom je tuin schreeuwt om inheemse planten.

Lees meer...
Halloween: pompoen uitsnijden

Het uitsnijden van een pompoen is een traditionele en leuke activiteit die bij dit feest hoort. Lees er alles over!

Lees meer...