Tips voor verwijderen van onkruid

Tips voor verwijderen van onkruid

In onze vorige blog over 'Onkruid, weg ermee' vertelden we je meer over de soorten onkruid en hoe je ervoor zorgt dat onkruid geen kans krijgt. Heb je helaas toch last van onkruid in de tuin, in de border of op uw balkon? Niet getreurd. Volg onze snelle en effectieve onkruid-verwijdertips en verwijder met gemak ongewenste planten in de tuin.

Onkruid verwijderen

Het spreekwoord 'het schiet als onkruid uit de grond' bestaat niet voor niets. Onkruid groeit snel, maar dan ook écht snel. Wees er op tijd bij, haal onkruid gauw weg en geniet van een onkruid-vrij tuinseizoen.

  • Na een regenbui of nadat je de tuin met de tuinslang of zwenksproeier hebt besproeid, trek je veel oppervlakkig wortelend onkruid makkelijk met de hand met wortel en al uit de vochtige grond.
  • Onkruid met diepe of lange wortels, zoals paardenbloemen, heermoes, kweekgras en zevenblad, verwijder je met een onkruidsteker, harkje of riek. Door deze naast de stengel of stengels van het onkruid in de grond te steken en de grond wat los te wrikken krijg je de wortels makkelijker mee. Het nare van kweekgras, zevenblad én de beruchte Japanse duizendknoop is dat elk stukje wortel, hoe klein ook, weer uitloopt. Dan helpt het om dit een tijd lang regelmatig te blijven doen. Zo put je de wortels op den duur uit.
  • De moestuin kun je regelmatig schoffelen zodat je het onkruid met een duwende of trekkende beweging afsnijdt. Dit doe je het best als het droog is zodat het afgesneden onkruid snel verdroogt en niet meer zal aanslaan.
  • Onkruid tussen de voegen van de tegels van het terras en paden ga je met een speciale voegenborstel of voegenkrabber te lijf. Vraag ons personeel in ons tuincentrum om advies. We hebben allerlei handige gereedschappen voor het verwijderen van onkruid.

Voordelen van onkruid

Je verwacht het misschien niet, maar er kleven ook voordelen aan onkruidgroei:

  • Een aantal soorten, zoals brandnetels en paardenbloemen, is een belangrijke voedselbron voor bijen en 'waardplanten', voor vlinders en hun rupsen. Op waardplanten leggen vlinders hun eitjes en de rupsen die hieruit komen eten ervan. Probeer dus ergens achter in de tuin wat brandnetels en/of ook een paar paardenbloemen in het gazon te laten staan.
  • Sommige soorten onkruid, zoals brandnetels, heermoes en de woekerende smeerwortel (een mooie tuinplant die zich als 'onkruid' kan gedragen), bevatten goede voedingsstoffen voor planten. Gooi ze dus zonder wortels, bloemen en zaden op de composthoop of maak er 'gier' van: vloeibare plantenvoeding.
  • Onkruid is vaak eetbaar en zelfs gezond, mits je tuin niet langs een drukke weg ligt en je geen chemische bestrijdingsmiddelen in je tuin gebruikt. Vooral in het voorjaar kun je met het jonge blad van bijvoorbeeld paardenbloem, zevenblad en brandnetel iets lekkers maken. Het blad van de Japanse duizendknoop schijnt een beetje als rabarber te smaken. Maak eens brandnetelsoep of brandnetelthee, onkruidenboter met daslook, zuring en hondsdraf, een pesto van zevenblad... De gele bloemen van de paardenbloem kun je suikeren en als eetbare decoratie op een taart of cake gebruiken. 

Kortom: onkruid? maak er moes van! Kom langs in ons tuincentrum in Breda en haal alle benodigdheden in huis voor het natuurlijk bestrijden van onkruid.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Groene Vaderdag cadeaus

Geen inspiratie voor een mooi cadeau voor Vaderdag? Wel klaar met de sokken, stropdassen en aftershave? In ons tuincentrum in Breda vind je gegarandeerd iets van zijn gading, of hij nu groene vingers heeft of niet!

Lees meer...
Creëer schaduw in een 'coole' tuin

Zie je er ook zo tegenop dat de temperaturen deze zomer mogelijk opeens weer tropisch worden? Geen paniek! Ons tuincentrum heeft allerlei slimme oplossingen en alle benodigdheden om het hoofd (én lichaam) koel te houden.

Lees meer...
15 tuintips voor juni

Juni is doorgaans een van de mooiste tuinmaanden. Ons tuincentrum geeft 15 handige en leuke tips om er volop van te kunnen genieten.

Lees meer...
Tips voor het aantrekken en behouden van bijen, vogels en vlinders

Wil je van je tuin een levendig paradijs maken vol met het gezoem van bijen, het gezang van vogels en het fladderen van vlinders? Een tuin vol met leven is niet alleen prachtig om te zien, maar draagt ook bij aan een gezond ecosysteem. Hier zijn enkele tips om bijen, vogels en vlinders in de tuin aan te trekken én te houden. 

Lees meer...