Nu doen: voer de vogels!

Zet alvast in je nieuwe agenda, keukenkalender of in je smartphone: van vrijdag 28 tot en met zondag 30 januari 2022 kun je weer meedoen aan de Nationale Tuinvogeltelling. Zorg voor een hoge score door nu tuinvogels naar je tuin te lokken met allerlei soorten vogelvoer. Daarmee sla je nog meer vliegen in één klap: je beleeft veel plezier aan al dat gefladder en getjilp in deze donkere tijden, je helpt de vogels de winter door en je krijgt bondgenoten in je strijd tegen tuinplagen, zoals slakken, rupsen en bladluizen. In ons tuincentrum in Breda vind je allerlei soorten vogelvoer en de houders, huisjes en schalen daarvoor. Veel hiervan zijn ook leuk als cadeau voor de feestdagen.

7 vogelvoertips

1. Vogelpindakaas
Helemaal hip en een groot succes bij tuinvogels is de speciale vogelpindakaas, waarvoor je in ons tuincentrum in Breda ook de bijbehorende houten voederhouders kunt kopen die je tegen de muur van je huis of garage of aan de schutting of schuur kunt bevestigen. Gebruik nooit gewone pindakaas, want daarin zit zout en dat is zeer ongezond voor vogels. Vogelpindakaas is er in verschillende varianten, bijvoorbeeld met meelwormen of bessen.

2. Pinda's
Ongebrande (dop)pinda's vallen ook in de smaak. Koop een zak doppinda's en rijg er met de (klein)kinderen een slinger van die je in de pergola of boom drapeert. Voor de reeds gedopte pinda's die je in ons tuincentrum in Breda vindt hebben we ook voedersilo's, -schalen en -huisjes, in allerlei materialen, vormen en prijsklassen. Leuk als kerstcadeau voor een vogel- en natuurliefhebber!

3. Vetbollen
Zelfgemaakte of kant-en-klare vetbollen gebruik je het best alleen als het echt winters koud is. Bij warmere temperaturen in de winter en in het voorjaar wordt het vet al snel ranzig. Je vindt vetbollen in allerlei soorten en maten in ons tuincentrum in Breda, maar het is ook leuk om ze zelf te maken, al dan niet met de (klein)kinderen. Gebruik mooie muffin- of koekvormen, bijvoorbeeld in de vorm van een ster. Vul deze met ongebruikt en ongezouten frituurvet, zaden en gewelde rozijnen. Gebruik ongeveer één deel frituurvet op één deel zadenmengsel en rozijnen. Smelt het vet in een pan op het fornuis, voeg daar al roerend de zaden en rozijnen aan toe. Laat het mengsel een beetje afkoelen, maar niet stollen. Leg ondertussen een stevige katoenen draad of stuk touw in het midden van de vorm en giet dan het vetmengsel in de vorm. Laat minstens een paar uur afkoelen en druk of snijd de vetfiguren voorzichtig uit de vorm. Hang de vetfiguren vervolgens aan de pergola of een boomtak.

4.Fruitig krachtvoer
Fruit is niet alleen voor ons, maar ook voor tuinvogels een gezond onderdeel van het dagelijks menu. Heb je geen bessenstruiken, zoals een vuurdoorn, bottelroos, meidoorn of lijsterbes in de tuin, verwen de vogels dan met stukjes appel of kokosnoot, appel- en perenschillen, druiven en rozijnen of krenten.

5. Zadenmixen en strooivoer
Hang voederschalen of -silo's met een zadenmix niet boven je gazon of border en verspreid daar ook geen strooivoer. Er ontsnappen altijd wel wat zaden aan de aandacht van onze gevleugelde vrienden, waardoor je dan straks in het voorjaar opeens allerlei vreemde kiemplantjes moet gaan verwijderen.  

6. Broodvrij menu
Vermijd (te veel) brood, want daar zit zout in. Bovendien kunnen watervogels, zoals eenden en ganzen, een 'Angel Wing' of 'draai- of hangvleugel' krijgen wanneer ze alleen maar en/of te veel brood eten. Hierdoor kunnen ze minder goed vliegen. Bovendien is in veel steden een voerverbod in parken ingesteld, omdat vooral de ratten profijt lijken te hebben van al dat voer (met name brood).

7. "Rupsje Nooitgenoeg..."
Wees zo scheutig en kwistig als je wilt of kunt zijn met het voeren van de tuinvogels, want in tegenstelling tot ons mensen weten ze precies wanneer ze genoeg gegeten hebben. Ze zullen zich dus niet tonnetje rond eten.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak van je tuin een vlinderparadijs

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
Zomer in de bol met zomerbollen!

Het is maar nauwelijks lente en nu al de zomer in de bol?! Ja zeker! Ons tuincentrum in Breda geeft je de ins en outs over de verzorging van de meest bijzondere zomerbollen.

Lees meer...
15 tuintips voor april

Heb je ook lentekriebels? Leef je uit in de tuin, op het balkon en terras en ga aan de slag met onze 15 tips om het komende buitenseizoen volop te kunnen genieten van alles wat groeit en bloeit.

Lees meer...