15 tuintips voor april

April doet wat ‘ie wil, dus het kan met het weer nog alle kanten op. Een warm lentezonnetje en dan weer een hoosbui of voorjaarsstorm. En we moeten tot IJsheiligen (medio mei) nog rekening houden met nachtvorst. Intussen wordt de tuin met de dag zichtbaar groener en heb je ongetwijfeld lentekriebels. Ga dus heerlijk ontspannen aan de slag in je tuin of op je balkon of dakterras. Een welkome en gezonde activiteit in deze barre coronatijd. Er is nu meer dan genoeg te doen. Ons tuincentrum in Breda wenst je veel tuinierplezier!

 1. Verwijder onkruid, want ook dat komt (helaas) weer op. Gebruik een speciale steker voor onkruid met lange wortels, zoals paardenbloemen en zevenblad. Het jonge, onbespoten blad hiervan kun je trouwens eten. Maak eens een pesto met zevenblad of je eigen onkruidenboter. Schoffel oppervlakkig groeiend onkruid op een droge dag weg. Ga onkruid tussen de voegen van je terrastegels te lijf met een voegenborstel en/of -steker.
 2. Verwijder de uitgebloeide bloemen van voorjaarsbloeiers, zoals tulpen en narcissen, maar laat het loof staan en afsterven. Daaruit halen de bollen weer energie voor volgend jaar. Vind je dat bruine blad een lelijk gezicht? Probeer het loof dan weg te moffelen tussen de omringende vaste planten.
 3. Geef potplanten en nieuwe aanplant regelmatig water als het langere tijd droog blijft. Plaats weer waterschaaltjes onder de potten op je balkon of (dak)terras en zet een waterschaal voor de vogels (en eventuele egels) neer.
 4. Plaats metalen plantensteunen of bamboestokken bij iele, hoogopgroeiende planten. Dat is nu makkelijker te doen met minder kans op beschadiging van de planten, omdat ze vervolgens vanzelf door of langs de steunen en stokken groeien. Later in het seizoen, als de planten al flink gegroeid zijn, kan deze klus wat lastiger zijn.
 5. Bind uitlopende klimplanten, zoals clematis, klimroos en kamperfoelie, vast.
 6. Verpot kuip-, pot- en kamerplanten en geef ze speciale mest voor kamer- en/of (mediterrane) potplanten. Is het nog niet nodig de plant in een grotere pot te zetten? Probeer dan een vers laagje potgrond bovenin de pot aan te brengen. Op een warme, regenachtige dag kun je je kamerplanten een paar uurtjes buiten zetten. De planten frissen daar letterlijk en figuurlijk van op, want het regenwater spoelt de bladeren van de kamerplanten vanzelf glanzend schoon.
 7. Verspreid organische mest en/of nieuwe aarde in de borders, bij klimplanten, struiken, over het gazon en in de moestuin.
 8. Plant vroegbloeiende planten, zoals longkruid (Pulmonaria), wildemanskruid (Pulsatilla), vogelmelk (Ornithogalum), sterhyacint (Scilla), gebroken hartje (Dicentra), akelei, Amerikaanse vergeet-me-niet (Omphalodes verna) of Kaukasische vergeet-me-niet (Brunnera).
 9. Vul potten en bakken met viooltjes, vergeet-me-nietjes, primula’s, campanula's en andere vrolijke voorjaarsbloeiers en zet deze op de tuintafel of op je balkon.
 10. Scheur of deel uit de kluiten gewassen vaste planten.
 11. Grote pollen uitgebloeide sneeuwklokjes kun je nu ook goed splitsen en op andere plekken in de tuin planten. Voorjaarsbollen die je al bloeiend in een pot, schaal of bak in ons tuincentrum in Breda hebt gekocht of bij ons hebt besteld kun je na de bloei in de tuin planten.
 12. Verplant struiken die je liever op een andere plek hebt, omdat ze te groot geworden zijn of als je op hun plek een terras, pad of vijver wilt aanleggen.
 13. Snoei bolbomen, zoals acacia en catalpa. Snoei ook grijsbladige struikjes, zoals lavendel en heiligenbloem (Santolina) lichtjes in vorm. Snoei de takken van deze struikjes nooit terug tot in het oude hout, maar houd altijd een beetje (grijs)groen in de top van de stelen van de planten, anders lopen ze niet meer uit.
 14. Maai en verticuteer het gazon. Doe dit op een droge dag. Hark mossen weg. Zaai kale plekken in of leg nieuwe graszoden en steek de kanten af. Het is ook de goede tijd voor het zaaien van een heel nieuw gazon.
 15. Zaai zomerbloeiende eenjarigen, zoals goudsbloem, korenbloem, juffertje-in-’t-groen (Nigella), Cosmea en Zinnia. Op donderdag 22 april organiseert de Nederlandse Bijenstichting weer de Nationale Zaaidag voor bijen, vlinders en andere insecten. Bij- en vlindervriendelijke bloemen zijn onder andere korenbloem, komkommerkruid (borage), kokardebloem, zonnebloem en zonnehoed. En doe met de kinderen eens mee aan Nederland Zoemt, de Nationale bijentelling, in het weekend van 17 en 18 april. Weer een leuke, nuttige en leerzame activiteit op de agenda!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Haal het voorjaar in huis met een nieuwe kamerplant

Een nieuwe lente, een nieuw geluid... Plus nieuwe trends voor binnen en buiten. Het is tot nu toe helaas nog niet echt stralend voorjaarsweer, dus laten we ons interieur eens een trendy opfrisser geven.

Lees meer...
Slakkenbestrijding 2.0

Heerlijk, al dat frisse groen dat nu weer in de tuin en in potten op terras en balkon opkomt! Helaas vinden slakken dat ook. Letterlijk! Hoe bescherm je je mooie tuin- en potplanten nu tegen die slijmerige naaktslakken en huisjesslakken?

Lees meer...
Begin een moestuin(tje)

Als je dat niet al gedaan hebt. Zelf kruiden en groenten – en eventueel ook fruit, zoals aardbeien – kweken is zó leuk en heeft zó veel voordelen!

Lees meer...
Ga voor een gaaf gazon

Na de winter ligt het gazon er vaak nogal treurig bij. Tijd voor een grote voorjaarsbeurt! En overigens ook voor het eventueel inzaaien van een nieuw lentefris grasveldje.

Lees meer...
Click & Collect

Click & Collect

___________________________

Bestel online en haal je bestelling af in het tuincentrum!

Rietdijk 1B, 4824 ZB Breda

076-5414624
[email protected]

 

___________________________

Openingstijden

 Maandag  10.00 - 18.00 uur
 Dinsdag  09.30 - 18.00 uur 
 Woensdag  09.30 - 18.00 uur
 Donderdag  09.30 - 18.00 uur
 Vrijdag  09.00 - 18.00 uur
 Zaterdag  09.00 - 17.00 uur
 Zondag  Gesloten