Dé kerststerren van ons tuincentrum

Dé kerststerren van ons tuincentrum

Helaas, ons tuincentrum in Breda staat vol met de mooiste kerstbomen en kerstdecoraties, van kerstballen in de nieuwste kleuren tot de meest sprankelende piek voor in de kerstboom, maar we hebben na de toespraak van minister-president Rutte op 14 december de deuren moeten sluiten. In ons tuincentrum had je ook volop keuze uit de enige échte kerstster: de Poinsettia. En uit kerstrozen en kerstcactussen. Mocht je al in het gelukkige bezit zijn van een van deze planten die Kerstmis binnen en buiten opfleuren, dan geven we je hier graag meer informatie en verzorgingstips.

Fleurige kerststerren

Deze fleurige kamerplant is er niet alleen in klassiek wit of rood, maar tegenwoordig ook rood-wit gemarmerd, crèmekleurig, zalmroze of zuurstokroze. En dan heb je ook nog keuze uit kleine en grote exemplaren. Eigenlijk zijn het niet de bloemen van de kerstster die de show stelen, maar de gekleurde schutbladeren. De echte bloempjes van dit lid van de familie wolfsmelk (Euphorbia) zijn licht geel-groen en vallen nauwelijks op. Wanneer je een kerstster goed verzorgt, kun je er makkelijk vier maanden lang van genieten. Zet de plant op een lichte plek in je woon- of eetkamer, maar niet in het volle zonlicht en niet op de tocht. De van oorsprong Mexicaanse plant houdt van warmte en een temperatuur van minstens 15 graden Celsius, maar zet hem niet boven de verwarming, want dan droogt hij uit. Houd de potgrond licht vochtig door om de twee dagen een beetje lauwwarm water te geven. Laat de plant geen ‘natte voeten’ krijgen. Verwen de kerstster een keer in de week met vloeibare kamerplantenvoeding. 

  • Het witte sap van de kerstster is giftig, dus zet hem op een plek waar huisdieren en kinderen niet bij kunnen. 

Kerstster binnen, kerstroos buiten

De kerstster wordt vaak verward met de kerstroos; de vaste tuinplant Helleborus. Al is dit wat ons betreft ook een ster. De kerstroos bloeit wit, donkerpaars, roze of meerkleurig, en dat midden in de winter en maandenlang. De kerstroos heeft mooi wintergroen blad en is een aanwinst voor in je tuin én in een pot, bak of mand op je balkon- en terrastafel. De kerstroos of Helleborus houdt van een schaduwrijke plek. Knip eventuele bladeren met bruine vlekken gewoon af; de plant vormt altijd snel weer nieuw fris groen blad. In het voorjaar kun je de plant verwennen met wat kalk door de (pot)grond.

Nog een kersttopper: de kerstcactus

Vetplanten en cactussen zijn al een tijd weer helemaal terug van weggeweest. Eentje die er nu uitspringt is de lidcactus Schlumbergera. Hij begint in december te bloeien en wordt daarom ook ‘kerstcactus’ genoemd. Aan het eind van zijn lange stengels vormt de kerstcactus roze, paarse, rode, witte of oranje bloemen. Van nature groeit hij als ‘epifyt’ in bomen in de regenwouden in Brazilië, waar hij zijn stengels naar beneden laat hangen. Gebruik hem dus als hangplant of geef hem een relatief hoge pot. Net als de kerstster houdt hij van een warme, lichte plek zonder direct zonlicht, licht vochtige potgrond en een keer per week of een keer in de twee weken wat vloeibare voeding. 

Maak er ondanks alles mooie, fleurige feestdagen van

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Wat te doen tegen de buxusmot en de beste buxusvervangers

Ontdek meer over de buxusmot en de beste alternatieve buxusstruiken.

Lees meer...
Tips voor een veilige & kindvriendelijke tuin

Wij geven je tips voor een veilige, kindvriendelijke tuin.

Lees meer...
De mooiste nazomerbloeiers

Ontdek ons aanbod aan nazomerbloeiers om de tuin mee op te fleuren.

Lees meer...
15 tuin- en balkontips voor september

Er zijn genoeg klussen te doen om nog lang te kunnen genieten van een fleurige tuin of kleurrijk balkon zo aan het einde van de zomer.

Lees meer...