Tuintips maart

Tuintips maart

Het wordt lente! Tijd om de winter (of liever: de extra lange herfst) weg te knippen en het prille groen en de eerste voorjaarskleuren tevoorschijn te laten komen. Ga tussen de stormen en regenbuien door lekker aan de slag in de tuin, op het terras en balkon en maak een goede start voor het tuinseizoen van 2020.

15 Tuintips voor maart

 1. Verwijder mossen van het terras en maak het tuinmeubilair schoon.
 2. Controleer het tuingereedschap, maak het indien nodig schoon en weer scherp, en ruim de schuur of garage op, zodat je alles weer weet te vinden en binnen handbereik hebt.
 3. Snoei hertshooi (Hypericum), vlinderstruik (Buddleja), pruikenboom (Cotinus), hibiscus, rozen (met uitzondering van de eenmalig bloeiende soorten), siergrassen, laatbloeiende clematis en de hortensia ‘Annabelle’ en geef ze meteen mest. Tip: Knip de hortensia ‘Annabelle’ tot circa 50 centimeter in plaats van tot 15 of 30 centimeter boven de grond terug voor iets kleinere bloemen op stevigere stelen, als je niet wilt dat de grote witte bloemen straks allemaal op de grond hangen.
 4. Verwijder afgestorven, dorre plantendelen, bladeren en bloemhoofden en verspreid meteen verse aarde en/of compost over borders, bakken en potten.
 5. Controleer of er klompjes geleiachtige bolletjes in de aarde van de buitenpotten zitten: dit zijn slakkeneitjes!
 6. Begin met het wegvangen van slakken en controleer buxusstruiken op de rupsen van de buxusmot.
 7. Verspreid turf aan de voet van struiken die van zure grond houden, zoals azalea’s, rodondendrons, heide, Pieris en Skimmia.
 8. Bind de uitlopende ranken van klimplanten, zoals kamperfoelie, clematis en klimroos, vast.
 9. Verticuteer en bemest het gazon. Bij zacht weer kun je ook kale plekken of een nieuw gazon inzaaien.
 10. Maak lege potten en bakken schoon en vul deze met voorjaarsbloeiers, zoals violen, vergeet-mij-nietjes, mini-irisjes en -narcissen, madeliefjes (Bellis perennis), mini-anjers en primula’s.
 11. Plant vroegbloeiers als maagdenpalm (Vinca), gebroken hartje (Dicentra), longkruid (Pulmonaria), schoenlappersplant (Bergenia) en wildemanskruid (Pulsatilla).
 12. Maart is ook een goede maand voor het planten van rozen en (bessen)struiken en het delen of scheuren van vaste planten die al lange tijd op dezelfde plek staan.
 13. Controleer de overwinterende kuip- en potplanten. Verwijder dor of ziek blad en kijk of ze niet uitdrogen. Laat ze regelmatig luchten. Sommige kuip- en potplanten, zoals oleander en laurier, kunnen best een paar graden nachtvorst verdragen en kunnen dus al naar buiten. Zet ze niet meteen in de volle zon, want dan kan het blad verbranden.
 14. Verpot kuip- en kamerplanten.
 15. Maak nestkasten met heet water en een borstel schoon of hang een (extra) nestkast op in het kader van ‘de Week van de Nestkast’, van 9 tot en met 15 maart. Plaats de nestkast minstens twee meter hoog, op een beschutte, schaduwrijke plaats op het noordoosten.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...
Mei: wel zaaien, niet maaien

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...
Top 10 met hemelsblauwe bloemen

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...