De vrolijkste voorjaarsbloeiers

In het prille voorjaar bloeien er allerlei bloembollen volop, zoals sneeuwklokjes, krokussen, narcissen, blauwe druifjes en mini-irisjes. Misschien ben je die in het najaar vegeten te planten of had je er toen geen tijd voor. Gelukkig kun je er nog veel volop bloeiend in potten en bakken in ons tuincentrum in Breda kopen en die na de bloei in de tuin planten. Voor een extra fleurig en bont resultaat kun je ze combineren met viooltjes in alle mogelijke kleuren, primula's en de eerste vergeet-me-nietjes. Daarnaast kun je nu een aantal vroege voorjaarsbloeiers in de tuin, of potten op het balkon of terras planten. Mits het niet vriest, gaat vriezen of de grond bevroren is. Hierbij een paar topplanten die al in maart bloeien en zorgen voor een instant lentegevoel.

Maagdenpalm (Vinca)

Een dankbare, sterke en wintergroene bodembedekker die al in maart begint te bloeien met violetkleurige of witte bloemen. De grote maagdenpalm (Vinca major) krijgt iets groter blad en iets grotere bloemen dan de kleine maagdenpalm (Vinca minor). Maagdenpalm gedijt praktisch overal, zelfs in de schaduw aan de voet van een boom.

Longkruid (Pulmonaria)

Dit laag blijvende, vaste plantje heeft decoratief gevlekt blad en kleine roze, paarse of blauwe bloempjes. Het staat het liefst in halfschaduw of in de zon op een wat vochtige grond. De kleine bloemen zijn ook aantrekkelijk voor vlinders en bijen.

Schoenlappersplant (Bergenia)

Deze vaste plant heeft het hele jaar door grote, glanzende, leerachtige bladeren en bloeit met witte, roze of karmijnrode bloemen op ongeveer 40 centimeter hoge stelen. De plant houdt van een plek in de halfschaduw. Je kunt hem ook op een zonniger plek planten, maar dan heeft hij meer water nodig.

De vrolijkste voorjaarsbloeiers!

Kerstroos (Helleborus)

De naam is wat misleidend, maar er zijn soorten die echt al met Kerst bloeien. De meeste soorten beleven nu echter hun hoogtepunt, met hun elegante witte of donkerpaarse bloemen, die soms aan de binnenkant ook nog heel fraai gespikkeld zijn. Een sterke vaste plant die het hele jaar door mooi, gekarteld blad heeft en in de zomer het liefst in de halfschaduw staat. Ook een topper voor in een pot. 

Dovenetel (Lamium)

Een oersterke bodembedekker die zich wat dominant kan opstellen, maar je kunt hem redelijk makkelijk in toom houden door hem met wortel en al uit te steken of uit te trekken. Er zijn roze, paars en geel bloeiende varianten, met veelal fraai getekend blad. Ze gedijen vrijwel overal, onder een boom en in de zon. En dan worden ze graag bezocht door bijen en hommels.

De vrolijkste voorjaarsbloeiers!

Smacht je ook zo naar de lente? Kom dan langs in ons tuincentrum in Breda. Je vindt er zelfs nu, zo vroeg in het nieuwe jaar, al volop bloeiende planten! En nog meer sfeermakers, accessoires en inspiratie om vrolijk van te worden.

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak van je tuin een vlinderparadijs

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
Zomer in de bol met zomerbollen!

Het is maar nauwelijks lente en nu al de zomer in de bol?! Ja zeker! Ons tuincentrum in Breda geeft je de ins en outs over de verzorging van de meest bijzondere zomerbollen.

Lees meer...
15 tuintips voor april

Heb je ook lentekriebels? Leef je uit in de tuin, op het balkon en terras en ga aan de slag met onze 15 tips om het komende buitenseizoen volop te kunnen genieten van alles wat groeit en bloeit.

Lees meer...