Stap voor stap snoeien

Stap voor stap snoeien

Maart is een drukke maand in de tuin, want er moet veel gesnoeid worden om de planten voor te bereiden op de lente en zomer. Het snoeien van planten kan echter lastig zijn, vooral als je niet weet waar je moet beginnen. Daarom hebben we hier stap voor stap snoeitips voor je op een rijtje gezet.

Stap 1: Bekijk de plant

Voordat je begint met snoeien, is het belangrijk om de plant goed te bekijken. Kijk of er dode, beschadigde of zieke takken zijn die gesnoeid moeten worden. Let ook op of de plant te groot is geworden en of er takken zijn die in de weg zitten of elkaar kruisen.

Stap 2: Kies het juiste moment

Het is belangrijk om de plant op het juiste moment te snoeien. Sommige planten moeten bijvoorbeeld in het voorjaar worden gesnoeid, terwijl andere planten beter in de zomer of herfst kunnen worden gesnoeid. Kijk dus goed wanneer de plant gesnoeid moet worden.

Stap 3: Gebruik het juiste gereedschap

Om goed te kunnen snoeien, is het belangrijk om het juiste gereedschap te gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld een scherpe snoeischaar, een takkenschaar of een snoeizaag, afhankelijk van de dikte van de takken.

Stap 4: Begin met snoeien

Nu kun je beginnen met snoeien. Begin met het verwijderen van dode, beschadigde of zieke takken. Knip deze takken zo dicht mogelijk bij de stam af. Vervolgens kun je takken verwijderen die in de weg zitten of elkaar kruisen. Snoei deze takken ook zo dicht mogelijk bij de stam af.

Stap 5: Let op de vorm van de plant

Bij het snoeien is het belangrijk om ook op de vorm van de plant te letten. Snoei bijvoorbeeld niet te veel van de bovenkant van de plant af, anders kan deze lelijk worden. Probeer de natuurlijke vorm van de plant zoveel mogelijk te behouden.

Stap 6: Ruim op

Als je klaar bent met snoeien, is het belangrijk om de tuin op te ruimen. Verwijder alle takken en bladeren die op de grond liggen. Dit voorkomt dat er schimmels en bacteriën ontstaan en het ziet er natuurlijk netter uit.

 

Met deze stap voor stap snoeitips kun je je tuin in maart weer helemaal klaarmaken voor de lente en zomer. Vergeet niet om tussendoor regelmatig te pauzeren en te genieten van je tuinwerk!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Groene Vaderdag cadeaus

Geen inspiratie voor een mooi cadeau voor Vaderdag? Wel klaar met de sokken, stropdassen en aftershave? In ons tuincentrum in Breda vind je gegarandeerd iets van zijn gading, of hij nu groene vingers heeft of niet!

Lees meer...
Creëer schaduw in een 'coole' tuin

Zie je er ook zo tegenop dat de temperaturen deze zomer mogelijk opeens weer tropisch worden? Geen paniek! Ons tuincentrum heeft allerlei slimme oplossingen en alle benodigdheden om het hoofd (én lichaam) koel te houden.

Lees meer...
15 tuintips voor juni

Juni is doorgaans een van de mooiste tuinmaanden. Ons tuincentrum geeft 15 handige en leuke tips om er volop van te kunnen genieten.

Lees meer...
Tips voor het aantrekken en behouden van bijen, vogels en vlinders

Wil je van je tuin een levendig paradijs maken vol met het gezoem van bijen, het gezang van vogels en het fladderen van vlinders? Een tuin vol met leven is niet alleen prachtig om te zien, maar draagt ook bij aan een gezond ecosysteem. Hier zijn enkele tips om bijen, vogels en vlinders in de tuin aan te trekken én te houden. 

Lees meer...