4 oktober: Dierendag

4 oktober: Dierendag

De tijd vliegt. Op dinsdag 4 oktober is het alweer Internationale Dierendag. In ons tuincentrum in Breda vind je behalve tuin- en kamerplanten ook heel veel soorten dierenvoer, slimme voer- en drinkbakjes, kooitjes, mandjes, krabpalen en nog veel meer verwennerijen voor je geliefde huisdier. Of je nu een hond, kat, cavia, konijn, zangvogel of vissen (in de vijver of een aquarium) hebt, elke diersoort verdient op Dierendag een beetje extra aandacht. Kom dus snel langs voor iets leuks of lekkers. Ook voor de dieren in je tuin, zoals vogels, egels en eekhoorns hebben we van alles in huis: van egelhuisjes tot vleermuizenkastjes en van vogelvoer tot drinkschalen.

Verwennerij voor je huisdier

 • Verwen je hond of kat met een zacht, fluffy kleed of een warme mand om binnen lekker languit op of in te kunnen luieren.
 • Bouw of koop een mooi hondenhok voor in de tuin. Een afdak waar je hond zo nu en dan even kan relaxen tijdens een herfstdag is ideaal. 
 • Katten houden van klauteren, klauwen en een hoge plek vanwaar ze alles goed in de gaten kunnen houden (ofwel 'de kat uit de boom kijken'). Trakteer ze op een speciale klim- en/of krabpaal. Er zijn ook kattenmanden op een verhoogd onderstel of op pootjes. Of plant een (kleine) boom in de tuin waar ze aan kunnen krabben en in kunnen klimmen. Oktober is een goede maand om bomen (en struiken, en planten, en voorjaarsbollen) te planten. 
 • Voor knaagdieren zoals konijnen hebben wij speciaal kruidenhooi met daarin bloemen, kruiden en groenten. Dat smaakt extra lekker en is bovendien gezond. Of kies een speciaal knaagdierententje, hamsterhuisje, hamstermolen of een tunneltje waarin ze weg kunnen kruipen in de kooi.
 • Je kanariepiet of papegaai maak je blij met een schommel in de kooi. Die zijn er in allerlei soorten en maten, gemaakt van hout, touw of vogelvoer. Ook een spiegeltje in de kooi vinden ze heel interessant. 
 • Katten zijn gek op kattenkruid (Nepeta). Dit is een mooie tuinplant die lang bloeit met lilakleurige bloemen en die zacht, geurig grijs blad heeft. Katten worden helemaal ‘happy’ van de geur van kattenkruid. Geen (zonnige) plek meer in de tuin? Koop dan een speeltje met kattenkruid (catnip) erin. Katten houden ook van kattengras, dat je op het balkon, terras of binnen op de vloer kunt zetten, bijvoorbeeld in de buurt van hun voer- en waterbakje. Katten knabbelen er graag aan, het is gezond voor ze en het helpt ze haarballen uit te braken. 

Pas op met giftige kamerplanten voor dieren

Nu het buiten steeds kouder en natter is, vertoeven we steeds meer binnenshuis. Fleur de woonkamer letterlijk op en geef de ruimte tegelijkertijd een meer ontspannen sfeer met een paar mooie (bloeiende) kamerplanten. Als je een hond of kat in huis hebt, is het verstandig om uit ons grote aanbod groene en bloeiende planten te kiezen die niet giftig zijn voor honden en katten. Helaas zijn er ook best veel giftige kamerplanten voor huisdieren. De volgende planten vermijd je liever:

 • Amaryllis
 • Citroengeranium
 • Ficus
 • Gatenplant (Monstera)
 • Kerstster (Poinsettia)
 • Lepelbloemplant (Spatiphyllum)
 • Olifantsoor (Alocasia)
 • Vrouwentong (Sansevieria)

Vraag bij twijfel een van onze deskundige medewerkers om advies. Ben je toch een te grote liefhebber van bovensteaande planten? Zorg er dan in ieder geval voor dat ze planten buiten het bereik van je huisdier staan zodat ze er niet van kunnen eten. Een andere goede tip is om aluminiumfolie rondom de plantenpot te leggen. Katten haten het gevoel en blijven ver bij de plant uit de buurt. Plaats de kamerplanten bijvoorbeeld op een tafel, wandplank, kast of speciale plantenstandaard. Probeer jongere honden of katten af te leren aan de planten te zitten.

Vier Dierendag in Breda

Ook als je geen huisdieren hebt, is het een goed moment om nu naar ons tuincentrum in Breda te komen. We hebben namelijk volop goedkope aanbiedingen om ruimte te maken voor onze kerstafdeling. Ook koop je veel verschillende voorjaarsbollen die nu de (pot)grond in moeten. Vergeet vooral de tuindieren niet! We hebben een ruime keuze uit de mooiste vogelvoerschalen en -silo's, vogelhuisjes, pindaslingers, speciale vogelpindakaas en nog veel meer. Zo geniet je in de donkere herfstmaanden van de capriolen van die leuke én nuttige gevleugelde tuinbezoekers. Wist je dat ze o.a. slakken, bladluizen en de rupsen van de buxusmot eten? Handig hè! Wij wensen iedereen een fijne Dierendag, of het nu met een huis- of een tuindier is! 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Tips voor het aantrekken en behouden van bijen, vogels en vlinders

Wil je van je tuin een levendig paradijs maken vol met het gezoem van bijen, het gezang van vogels en het fladderen van vlinders? Een tuin vol met leven is niet alleen prachtig om te zien, maar draagt ook bij aan een gezond ecosysteem. Hier zijn enkele tips om bijen, vogels en vlinders in de tuin aan te trekken én te houden. 

Lees meer...
Zon op je bol: planten die tegen droogte kunnen

Plannen om deze zomer voor langere tijd op vakantie te gaan? Of heb je een tuin op het zuiden met droge, zanderige grond? Wij tippen planten die tegen zonnige (en dus ook droge) omstandigheden kunnen!

Lees meer...
Planten die goed tegen nattigheid kunnen

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...