Is jouw tuin al zomer proof?

Is jouw tuin al zomer proof?

De dagen zijn licht en veelal zonnig, de temperaturen zijn aangenaam en er bloeit en groeit veel in de tuin; het is zomer! Is jouw tuin daar ook klaar voor? Met de volgende tips kun je nog aan de slag om optimaal te genieten van je buitenparadijs de komende maanden.

Een gezond gazon: zomer tips

De zomer is dé tijd om het gazon wat meer liefde te geven. Dit doe je door te maaien, zaaien en te bemesten.

  • Maai je gazon: begin met een maaibeurt, na half mei kun je zonder gevaar voor nachtvorst je gras een frisse knipbeurt geven. De ideale lengte voor een heerlijk zomers gazon is ongeveer 3,5 tot 4,5 cm.
  • Zaai kale plekken op je gazon opnieuw in: na het maaien wordt vanzelf duidelijk waar je gazon een beetje kaal uit de winter is gekomen. Zaai deze plekken opnieuw in met graszaad en binnen no-time heb je weer een vol grasveld.
  • Bemest je gazon: voor bemesten geldt: Hoe eerder hoe beter, maar zeker in mei en juni kun je jouw gazon nog een snelle boost geven voor de komende zomer! Voor een snel resultaat kun je kiezen voor vloeibare kunstmest zodat je grasmat er binnen no-time weer keurig bij ligt. Kies je voor Organische mest, dan duurt het iets langer voor je resultaat ziet maar dan heb je ook wel een prachtig voller en gezonder gras.  Let op: bemesten doe je het beste bij droog weer, op nat gras of met regen blijft mest niet goed liggen.

Verwijder onkruid uit je tuin

Een klusje waar niet iedere tuinder even dol op is: Het verwijderen van onkruid! Ook al ziet sommig onkruid er best gezellig uit, het is niet fijn voor de rest van de bloemen en planten in je tuin. Onkruid verbruikt namelijk veel water, plek en voedingsstoffen uit de bodem die bedoeld zijn voor je planten en bloemen. Tijd dus om deze ongenode gasten grondig te verwijderen. Nu is een goede tijd want hoe warmer het wordt, hoe harder ook onkruid groeit. Gebruik goed tuingereedschap zoals een schoffel om dit klusje snel en veilig te klaren.

Zomer snoeien   

Veel mensen associëren snoeien met de herfst en de winter, maar juist in de zomer kun je bepaalde planten ook al snoeien, dan hoef je dit klusje in de winter niet meer te doen!  Dit heeft als voordeel dat de plant minder kwetsbaar de winter ingaat en zo goed en beschermd kan overwinteren. Ga alleen niet snoeien in planten die al in bloei staan natuurlijk, dit is zonde! Wacht hier dan mee tot de bloeiperiode voorbij is.

Verwijder groene aanslag

Nu je gazon er weer stralend groen bij ligt is het tijd om ongewenst groen te verwijderen van de tegels op terras en paden in de tuin. Dit kan bijvoorbeeld door:

  • Een emmer te vullen met heet water en groene zeep. Laat het een half uur staan, zodat de zeep zich goed kan vermengen met het water. Gooi het vervolgens over de tegels en schrob de groene aanslag met een harde bezem eraf. Spoel nog even goed na met water.
  • Vul een plantenspuit met schoonmaakazijn en kraanwater. Verdun het azijn 1 op 1. Dus bij anderhalve liter water voeg je anderhalve liter schoonmaakazijn toe. Besproei hiermee je terras of tegels. Dit werkt het beste als het zonnig en droog is. Laat het een paar dagen intrekken en spoel het na met water. Gebruik eventueel nog een harde bezem om na te schrobben. 

Fleur je tuin op voor de zomer

Tijd voor de leukste klussen in de tuin, fleur je tuin op met nieuwe planten! Trakteer jezelf en je tuin op zomerbloeiers en andere planten in kleurrijke potten. Of je nu je borders opnieuw vult, vaste-, of eenjarige planten uitkiest, zorg er in ieder geval voor dat je nieuwe planten regelmatig water geeft. Deze hebben nog geen lange wortels en hebben wat extra aandacht nodig om ze de warme dagen door te helpen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Fris je kamerplanten op

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum in Breda heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...
Het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin

Natuurlijke tuinen zijn niet alleen mooi (en mega interessant) om naar te kijken, maar zijn ook een heel belangrijk onderdeel voor het behoud van biodiversiteit. In deze blog duiken we dieper in op het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin en ontdekken we hoe jouw eigen groene oase kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

Lees meer...
Koningsdag! 'Oranje boven' in huis en tuin!

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in Breda geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...
Onkruid? Weg ermee!

Alles staat weer in bloei, inclusief het onkruid. Wij geven tips voor het herkennen en verwijderen van onkruid.

Lees meer...