Tulpen: toppers tegen de winterdip

Kerstmis is nog maar net achter de rug, maar we kunnen ons hart nu al ophalen aan bloeiende voorjaarsbollen in alle soorten, maten, kleuren en geuren. De afgelopen tien jaar wordt in Nederland al in januari de aftrap gegeven voor het nieuwe (snij)tulpenseizoen. Dit jaar gebeurt dat op zaterdag 21 januari. Met de meest uiteenlopende vormen en kleuren. Je krijgt er meteen 'lente in je bol' van. Wie vrolijkt daar nu niet van op?!

100 dagen lang tulpenfeest

Buiten, in de tuin en in potten op het terras of balkon, beginnen de eerste tulpen pas in maart te bloeien. Dat er nu al zo veel mooie snijtulpen voor in de vaas te koop zijn komt door een slimme truc van de kwekers. Zij foppen de tulpenbollen door ze kunstmatig een vroege koude periode te geven en daarna een relatief warme. Voorjaarsbollen hebben immers kou nodig om tot bloei te kunnen komen. Door de bollen al in oktober enige tijd in koelcellen te plaatsen, schieten ze nu al in bloei. Er zijn meer dan 3.000 verschillende soorten tulpen in vele vormen, kleuren en kleurschakeringen. Van bijna zwart tot geel-rood gevlamd, van lelievormig tot gefranjerd, met enkele en dubbele bloemen. Tot begin mei zijn de Nederlandse tulpen volop voorradig – en voordelig geprijsd.

Tips voor tulpen in de vaas

  • Wil je mooie rechte stelen? Rol je bos tulpen dan na aankoop strak op in het inpakpapier of in een oude krant. Draai er een elastiek omheen of plak de krant of het papier vast met plakband, zodat het een strakke bundel blijft. Zet de tulpen dan minstens een half uur rechtop in een vaas of emmer met schoon water. Wanneer de stelen zich hebben volgezogen met water zijn ze goed stevig geworden en kun je de krant of het inpakpapier verwijderen.
  • Tulpen gaan binnenshuis ongeveer een week tot 10 dagen mee. Hoe koeler in huis, hoe langer ze zullen bloeien. Zet ze dus niet in de volle zon of in de vensterbank boven de verwarming. Houd ze ook uit de buurt van rijpend fruit, want daardoor gaan ze sneller bloeier en raken ze eerder uitgebloeid.
  • Het wonderlijke, én leuke, van tulpen is dat ze doorgroeien in de vaas. Houd daar rekening mee wanneer je ze op de gewenste lengte (schuin) afsnijdt en bij de keuze van de vaas waarin je ze zet. Wil je niet dat ze gaan hangen, maar mooi rechtop blijven? Snijd ze dan iets korter af of later nog een keertje bij en kies een hoge, smalle vaas.
  • Gebruik een scherp en schoon mes om de stelen schuin op lengte af te snijden. Neem ook een goed schone vaas en voeg snijbloemenvoeding toe aan het water.
  • Tulpen zijn slurpers. Ze hebben regelmatig een slok vers water nodig.
  • Je kunt één soort tulpen in een vaas zetten, maar ook bonte en vrolijke combinaties maken met andere tulpen, met andere vormen en andere kleuren. Ze combineren ook mooi met bloesemtakken en ranonkels. Wil je ook narcissen in je boeket gebruiken? Dan moet je een trucje toepassen. De stelen van narcissen scheiden namelijk een slijmerige substantie af, waardoor de tulpen sneller uitgebloeid zullen raken. Zet de narcissen daarom eerst in een aparte vaas met water, nadat je de onderkant van de stelen schuin hebt afgesneden. Na een dag kun je de narcissen uit hun vaas halen. Spoel de stelen af onder de kraan en snijd de stelen op de gewenste lengte af. Nu geven ze geen (of veel minder) slijm af en kunnen ze bij het tulpenboeket. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zo begin je een pluktuin!

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...
Tips voor een lenteproof gazon

Aan het einde van de winter ligt het gazon er vaak nogal treurig bij. Tijd voor een grote voorjaarsbeurt! Je kunt nu – afhankelijk van het weer – ook een lentefris grasveld inzaaien of aanleggen met graszoden. Ons tuincentrum heeft een handig 5-stappenplan voor je.

Lees meer...
De makkelijkste moestuinplanten voor groentjes

Moestuinieren ingewikkeld? Dat hoeft helemaal niet. Er zijn heel makkelijke moestuinplanten waar je nauwelijks omkijken naar hebt en volop van kunt smullen. Ons tuincentrum zet vijf toppers voor je op een rij.

Lees meer...
De vrolijkste voorjaarsbloeiers

Zo aan het eind van de winter en het begin van de lente die altijd (té) lang op zich laat wachten toe aan wat vrolijke voorjaarsbloeiers? Ons tuincentrum biedt uitkomst!

Lees meer...