Haal de Méditerranée naar huis

Haal de Méditerranée naar huis

Weer of geen weer, corona of geen corona, vakantie of geen vakantie. Wie houdt er nu niet van de ontspannen sfeer van Zuid-Frankrijk? Velden vol vrolijke zonnebloemen, geurende lavendel, grillige olijfbomen, frisgroene druivenranken... Haal de Méditerranée (‘zo blauw, zo blauw’) naar je tuin, (dak)terras of balkon! Geniet van fleurige en geurige planten en kruiden, waar je volop van kunt oogsten en waar je vaak ook nog eens nuttige insecten, zoals bijen en vlinders, een plezier meedoet.

Mediterrane kruiden

Ons tuincentrum in Breda kan niet vaak genoeg de vele voordelen van kruiden benadrukken. Of je ze nu in de volle grond in je (moes)tuin of in potten op je balkon, (dak)terras of in de vensterbank laat groeien. Mediterrane kruiden, zoals lavendel, tijm, rozemarijn en salie, zijn sterk en geuren heerlijk wanneer je er met je vingers langsgaat of er langsloopt langs het tuinpad of de opstap naar de voordeur. Je kunt ze verwerken in hapjes, drankjes, ijsblokjes, toetjes, gebak en gebruiken om vlees, vis of groenten van de barbecue te kruiden. Ze zijn vaak ook nog eens wintergroen of wintergrijs en hun bloemen trekken bijen en vlinders aan. Sterk geurende planten of kruiden houden slakken en muggen op afstand. De meeste hebben weinig water en onderhoud nodig. Zelfs in een postzegeltuin of op een klein balkon of dakterras kunnen ze gedijen, zolang ze maar voldoende zon krijgen. Zet potten met kruiden bijvoorbeeld in de vensterbank, op een (inklapbaar) tafeltje, een etagère of een (in vrolijke kleur geverfde) houten ladder tegen de muur of schutting. Er is altijd en overal een plek te vinden voor een geurig en fleurig kruidenplantje!

Zuid-Franse coleur locale

Niks roept meer Provence of Zuid-Frankrijk in het algemeen op dan lavendelblauw of -paars, terracotta (potten), grijze bladplanten, zoals lavendel en olijf, kleurrijk souleiado textiel, alle tinten zeeblauw, frisgroen van druivenranken. En natuurlijk warm geel van de ogenschijnlijk altijd aanwezige zon. Pas de kleur van je tuin-, terras- en balkonpotten en/of tuinmeubels daarop aan. Verf een muur, schutting, balkonreling of houten tuinbank in een van deze tinten. Hang een buitenposter op met daarop een lavendel- of zonnebloemenveld, of een mooie, oude olijf, een olijven- of druivenboomgaard, en je droomt meteen weg. Je kunt de ontspannen, Zuid-Franse vakantiesfeer ook oproepen met accessoires in bovengenoemde tinten. Van een tafelkleed, gieter, buitenkleed tot een hangmat in geel, zeeblauw, lavendelkleur of met een kleurrijk en vrolijk souleiado motief.

7 Mediterrane tuintoppers

Dit zijn onbewiste aanwinsten voor elke tuin, elk balkon en (dak)terras, waarmee je je zelfs in onze meer noordelijke contreien meteen in Zuid-Franse sferen waant:

1. Franse potgeraniums en geurgeraniums (officieel ‘Pelargoniums’) in terracotta potten op je tuintafel en terras of in hangbakken en -manden.  

2. Olijfboom(pje) en/of laurier in een grote kuip.

3. Oleander. Deze struik groeit bijna als onkruid in Zuid-Franse bermen en siert in grote kuipen talloze boulevards, zoals in geliefde badplaatsen als Nice en Cannes. De meeste bloeien wit of roze, maar er zijn er ook die gele of rode bloemen krijgen.

4. Kruiden, zoals lavendel, (kruipende) rozemarijn, tijm en salie. Of ze nu in de volle grond, in bakken op de vensterbank, of in potten op je balkon of (dak)terras staan.

5. Zonnebloemen. Jong en oud, wie houdt er nu niet van zonnebloemen? Opvrolijker op de meest grijze dag! Ook een feestje in de vaas. En een voedselbron voor bijen.

6. Druif. Ideaal om tegen een muur op het zuiden, tegen en over een pergola, veranda of andere overkapping te laten groeien. Wie weet kun je straks je eigen wijn maken, of laat de vogels smullen van de nog onrijpe vruchten.

7. De knalpaars of rood bloeiende Bougainvillea, die op de juiste, zonnige en warme plek hele muren en schuttingen kan bedekken.

Geniet van je tuin in mediterrane vakantiesfeer!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Creëer je eigen jungle in huis en tuin

Leef je deze zomer vooral uit met tuin- en kamerplanten, want groen doet goed! Planten en bloemen creëren een ontspannen sfeer en het verzorgen ervan biedt een welkome afleiding.

Lees meer...
Maak je tuin regenbestendig

Opeens kampten veel West-Europese landen met enorme wateroverlast. Zware regenbuien, rivieren die flink buiten hun oevers traden. Ellende voor velen, met letterlijk zandzakken voor de deur en zelfs dodelijke slachtoffers.

Lees meer...
Toptips tegen muggen en wespen

Ja hoor, ze zijn er weer! Zit je lekker in de tuin of ben je aan het kokkerellen met de ramen open, en dan duikt er een mug of een wesp op. Deze snel vliegende insecten kunnen je lelijk bijten of steken.

Lees meer...
15 tuintips juli

Juli is doorgaans een behoorlijk warme, zonnige maand. Doe het dus vooral rustig aan en geniet van de vele bloemen, geuren en kleuren in je tuin, luierend in de zon of onder een parasol of hip schaduwdoek.

Lees meer...