5 Groene wintertips voor huis en tuin

5 Groene wintertips voor huis en tuin

Het is tot nu toe een zachte, maar natte winter. Er is helaas niet zo veel te doen in de tuin, want het is geen groeizaam weer en bovendien kan het altijd nog gaan vriezen. Maar liefhebbers van groen in de tuin, op het terras en balkon én in huis, kunnen in januari best het een en ander doen om de boel een beetje op te fleuren. Ons tuincentrum in Breda geeft je graag een paar praktische en inspirerende tips. Leuke, corona-proof ideeën en klusjes die juist in deze donkere dagen welkom zijn! Kijk op deze site of bel even met ons tuincentrum in Breda of je eventuele benodigdheden, zoals vogelvoer of voedersilo’s, een goede snoeischaar, of een paar mooie nieuwe kamerplanten online bij ons kunt bestellen en thuis kunt laten bezorgen.

  1. Voer de tuinvogels

We gaven eerder op deze site al tips hoe je de tuinvogels de winter door kunt helpen en naar je tuin kunt lokken, zodat je van hun gefladder en gedartel en vaak ook mooie kleuren kunt genieten. Met pindaslingers, speciale vogelpindakaas, maar ook stukjes fruit, zonnebloempitten, zaden en strooivoer.

  1. Recycle de kerstboom

Heb je de kerstboom nog in huis of ligt hij in de tuin klaar om afgevoerd te worden? Bedenk dan dat je kunt proberen een kerstboom met kluit over te houden door hem in de tuin te planten. Anders kun je de boom (laten) fijn hakselen en gebruiken als mulchlaag in de border of voor op de composthoop. Je kunt de takken met dennengroen ook gebruiken om vorstgevoelige tuin- en potplanten tegen vorst te beschermen.

  1. Kerstboom eruit, XL-kamerplant erin

De woonkamer oogt opeens een stuk kaler en ongezelliger nadat je de kerstboom hebt weggehaald. Fleur de boel op met een mooie, grote kamerplant. Of twee. Vooral exotisch ogende, grote bladplanten geven meteen veel sfeer en zijn helemaal ‘in’. Denk aan een kamerpalm, gatenplant (Monstera), paradijsvogelplant (Strelitzia) of Calathea.

  1. Geniet nu al van voorjaarskriebels!

Met voorgetrokken voorjaarsbollen ‘op’ of in pot kun je nu al een lentegevoel creëren, zowel binnen als buiten. Denk aan potten, bakken, schalen en manden met (bijna) bloeiende blauwe druifjes, hyacinten, krokussen, mini-irisjes en dwergnarcissen. Op het terras of het balkon zal het iets langer duren voordat ze bloeien, maar daar heb je er langer plezier van. Binnen bloeien ze vanwege de relatief hoge warmte eerder, maar korter. Daarna kun je de bollen in de tuin planten, mits je de uitgebloeide bloemen eruit knipt, maar het blad laat zitten en vergaan (want daaruit halen ze hun energie voor volgend jaar). En voorjaarsbloeiende bollen zijn er nu ook weer volop als snijbloem, dus ga helemaal los met vazen vol tulpen, narcissen en fris geurende hyacinten.

  1. Houd je pot- en kuipplanten in de gaten

Potten en bakken die je op je terras of balkon hebt staan hebben tot nu toe weinig te lijden gehad van vorst, maar ze kunnen inmiddels wel erg nat zijn. Zet ze op een beschutte plek (ook vanwege mogelijke stormschade), haal eventuele waterschalen onder de pot of bak vandaan en zet ze indien mogelijk op een verhoging of ‘voetjes’. En houd noppenfolie, dennengroen, vliesdoek of jute zakken paraat om ze tegen vorst te beschermen. Vorstgevoelige exotische of mediterrane kuipplanten die je in de berging, schuur, garage, op zolder of in een onverwarmde kamer hebt staan moet je af en toe luchten door een raam of deur open te zetten. Verwijder bruine of zieke bladeren en voel of de grond niet helemaal uitgedroogd is. Ze hoeven nu maar weinig, maar natuurlijk wel voldoende water.

En beleef alvast de nodige voorpret door plannen te maken voor het nieuwe tuinseizoen. Misschien wil je al heel lang een vijver, een kruiden- of moestuin, een border vol snijbloemen, een veranda of een hangmat? Of een groter terras of een beter verlicht tuinpad? Je hebt nu, in deze periode waarin we aan huis gekluisterd zijn en bijna alles dicht is, vast alle tijd om rustig rond te struinen op onze website, in tuinbladen en -boeken en rond te gluren naar de tuinen van de buren. Maak wat foto’s van je tuin of pak oude foto’s van de tuin erbij en ga aan de slag met schetsen en wensenlijstjes.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Buxusvervangers

Een van de meest voorkomende, geliefde struiken die hiervoor jarenlang – zelfs eeuwenlang – overal in West-Europa werd ingezet is de buxus.

Lees meer...
Snoeien en stekken in het nieuwe jaar

Ja, het is winter. Maar ook dit jaar is het opnieuw heel zacht weer. Niks geen witte kerst. Veel mensen denken dat je nu niets in de tuin kunt doen, maar dat klopt niet helemaal.

Lees meer...
Meer wintergroen

Het weer is nog zó mild dat je nog van alles kunt planten en je je tuin, terras of balkon nog extra kunt opfleuren.

Lees meer...
Veiligheidtips voor de feestdagen

Juist dit jaar maken we het met de feestdagen in december binnen en buiten gezelliger dan ooit. Met knipperende lichtjes, flakkerende geurkaarsen, een prachtig versierde kerstboom, decoratieve kerstkransen en -stukjes, bloeiende planten in huis en tuin.

Lees meer...
Contact

Contact

___________________________

Poppelaars Budget Bloemen en Planten
Rietdijk 1B
4824 ZB Breda

076-5414624
[email protected]

___________________________

Openingstijden

 Maandag  10.00 - 18.00 uur
 Dinsdag  09.30 - 18.00 uur 
 Woensdag  09.30 - 18.00 uur
 Donderdag  09.30 - 18.00 uur
 Vrijdag  09.00 - 18.00 uur
 Zaterdag  09.00 - 17.00 uur
 Zondag  Gesloten