Maak de tuin herfstklaar

Maak de tuin herfstklaar

Inmiddels is algemeen bekend dat het niet handig is je tuin voor de winter geheel aan te harken en spic en span te maken, zodat kleine dieren en insecten tijdens de koude, donkere maanden nog voldoende beschutting en voedsel kunnen vinden. Bovendien zorgen uitgebloeide bloemhoofden en goudgeel verkleurde siergrassen in de herfst en winter voor een mooi plaatje, en beschermen verdorde bloemen nieuwe, jonge knoppen tegen vorst, zoals bij een groot aantal hortensia’s. Zet dus niet overal de snoeischaar in, en verwijder ook niet al het afvallende en afgevallen blad. Een mulchlaag van bladeren beschermt namelijk borderplanten en bloembollen tegen vorst en biedt daarnaast beschutting aan insecten en kleine dieren.

Wat kun je nu wel doen om de tuin aantrekkelijk te maken en te houden?

  1. Plant wintergroene en winterbloeiende planten en struiken. Zolang het niet vriest kun je nog rozen, (fruit)bomen, (bessen)struiken, winterbloeiers en groenblijvers in de tuin planten. Denk daarbij vooral ook aan wintergroene bodembedekkers en struiken en aan winterbloeiers als de winterjasmijn, toverhazelaar (Hamamelis), sneeuwbal (Viburnum) of mahoniestruik.
  2. Vul potten en bakken op de terras- of balkontafel en bij de voordeur met wintergroene en winterbloeiende planten, zoals klimop, winterviolen, bergthee (Gaultheria), heide, parelbes (Pernettya), Skimmia en zilverstruikje  (Calocephalus brownii).
  3. Zorg voor extra sfeer met tuinverlichting of een vuurkorf, tuinfakkels, een Zweedse fakkel, een snoer met led-verlichting en/of een kleurige tuinposter tegen de garage- of balkonmuur of schutting.
  4. Verwijder afgevallen blad van de paden, het terras, het gazon en uit de vijver. Maak ook de dakgoten schoon. In de border kun je blad gewoon laten liggen, als beschermlaag tegen vorst en als beschutting voor kleine dieren en insecten, waar vogels dan ook weer van profiteren. Verwijder wel aangetast blad, zoals rozenbladeren met black spot, en blad dat langzaam verteert, zoals kastanje-, eiken- en beukenblad.
  5. Snoei fruitbomen, de druif, knotwilgen en bladverliezende bomen en struiken. Snoei ook bomen als de berk, esdoorn (Acer), haagbeuk (Carpinus) en tulpenboom (Liriodendron tulipifera) voordat ze al hun blad verloren hebben. Coniferen, taxus, klimop, struik- en stamrozen kun je in oktober ook snoeien. Knip alleen lelijk geworden, afgestorven plantendelen terug. Laat verdorde stengels van planten met bloemschermen en -aren en van siergrassen staan. Ze maken de tuin in de herfst en winter nog interessant, zeker met een laagje dauw, rijp of sneeuw erop. Sommige bloemschermen beschermen bovendien de jonge knoppen eronder, en vogels kunnen van de zaden van tal van planten eten. Het puttertje is bijvoorbeeld dol op de zaden van de kaardebol.
  6. Verwijder plantensteunen bij afgestorven planten en berg deze in de schuur of garage op.
  7. Hang vogelvoederhuisjes, -schalen of -silo’s op.

Extra tip:
Vergeet niet bij het grote assortiment voorjaarsbollen in ons tuincentrum in Breda te kijken! De bloembollen kunnen tot medio december de grond – of een pot of bak – in, zolang het niet vriest en zolang de grond niet bevroren is.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De makkelijkste moestuinplanten voor groentjes

Moestuinieren ingewikkeld? Dat hoeft helemaal niet. Er zijn heel makkelijke moestuinplanten waar je nauwelijks omkijken naar hebt en volop van kunt smullen. Ons tuincentrum zet vijf toppers voor je op een rij.

Lees meer...
De vrolijkste voorjaarsbloeiers

Zo aan het eind van de winter en het begin van de lente die altijd (té) lang op zich laat wachten toe aan wat vrolijke voorjaarsbloeiers? Ons tuincentrum biedt uitkomst!

Lees meer...
Maak van je tuin een bijenbuffet

Wil je ook een steentje bijdragen en de bezige (en nuttige!) bijtjes helpen? Ons tuincentrum heeft de beste bijenplanten en tips voor het maken van een bijenbuffet in je tuin of op je balkon.

Lees meer...
Knip de winter weg: snoeien in maart

Maak de tuin lenteklaar! Daar begin je mee in maart, met snoeien en mesten. Ons tuincentrum gidst je er uiteraard makkelijk doorheen.

Lees meer...