Maak de tuin herfstklaar

Maak de tuin herfstklaar

Inmiddels is algemeen bekend dat het niet handig is je tuin voor de winter geheel aan te harken en spic en span te maken, zodat kleine dieren en insecten tijdens de koude, donkere maanden nog voldoende beschutting en voedsel kunnen vinden. Bovendien zorgen uitgebloeide bloemhoofden en goudgeel verkleurde siergrassen in de herfst en winter voor een mooi plaatje, en beschermen verdorde bloemen nieuwe, jonge knoppen tegen vorst, zoals bij een groot aantal hortensia’s. Zet dus niet overal de snoeischaar in, en verwijder ook niet al het afvallende en afgevallen blad. Een mulchlaag van bladeren beschermt namelijk borderplanten en bloembollen tegen vorst en biedt daarnaast beschutting aan insecten en kleine dieren.

Wat kun je nu wel doen om de tuin aantrekkelijk te maken en te houden?

  1. Plant wintergroene en winterbloeiende planten en struiken. Zolang het niet vriest kun je nog rozen, (fruit)bomen, (bessen)struiken, winterbloeiers en groenblijvers in de tuin planten. Denk daarbij vooral ook aan wintergroene bodembedekkers en struiken en aan winterbloeiers als de winterjasmijn, toverhazelaar (Hamamelis), sneeuwbal (Viburnum) of mahoniestruik.
  2. Vul potten en bakken op de terras- of balkontafel en bij de voordeur met wintergroene en winterbloeiende planten, zoals klimop, winterviolen, bergthee (Gaultheria), heide, parelbes (Pernettya), Skimmia en zilverstruikje  (Calocephalus brownii).
  3. Zorg voor extra sfeer met tuinverlichting of een vuurkorf, tuinfakkels, een Zweedse fakkel, een snoer met led-verlichting en/of een kleurige tuinposter tegen de garage- of balkonmuur of schutting.
  4. Verwijder afgevallen blad van de paden, het terras, het gazon en uit de vijver. Maak ook de dakgoten schoon. In de border kun je blad gewoon laten liggen, als beschermlaag tegen vorst en als beschutting voor kleine dieren en insecten, waar vogels dan ook weer van profiteren. Verwijder wel aangetast blad, zoals rozenbladeren met black spot, en blad dat langzaam verteert, zoals kastanje-, eiken- en beukenblad.
  5. Snoei fruitbomen, de druif, knotwilgen en bladverliezende bomen en struiken. Snoei ook bomen als de berk, esdoorn (Acer), haagbeuk (Carpinus) en tulpenboom (Liriodendron tulipifera) voordat ze al hun blad verloren hebben. Coniferen, taxus, klimop, struik- en stamrozen kun je in oktober ook snoeien. Knip alleen lelijk geworden, afgestorven plantendelen terug. Laat verdorde stengels van planten met bloemschermen en -aren en van siergrassen staan. Ze maken de tuin in de herfst en winter nog interessant, zeker met een laagje dauw, rijp of sneeuw erop. Sommige bloemschermen beschermen bovendien de jonge knoppen eronder, en vogels kunnen van de zaden van tal van planten eten. Het puttertje is bijvoorbeeld dol op de zaden van de kaardebol.
  6. Verwijder plantensteunen bij afgestorven planten en berg deze in de schuur of garage op.
  7. Hang vogelvoederhuisjes, -schalen of -silo’s op.

Extra tip:
Vergeet niet bij het grote assortiment voorjaarsbollen in ons tuincentrum in Breda te kijken! De bloembollen kunnen tot medio december de grond – of een pot of bak – in, zolang het niet vriest en zolang de grond niet bevroren is.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Top 10 aprilbloeiers

In april lijkt alles in een stroomversnelling te raken. Overal ontspruit fris groen, aan de bomen en struiken en uit de grond. Op de tulpen, narcissen en blauwe druifjes na zijn er echter nog niet zo heel veel planten in bloei. Kale plekken kun je dan mooi opvullen met deze vroegbloeiers. Van tweejarigen tot vaste planten en struiken.

Lees meer...
Fleurig Pasen in huis en tuin

Pasen staat alweer voor de deur. Hopelijk worden we in het lange weekend van 19 tot en met 22 april getrakteerd op een lekker lentezonnetje. Weer of geen weer, maak het binnen en buiten gezellig met fleurige paasdecoraties, kleurrijke bloemen en geurende bloesemtakken.

Lees meer...
5 toptips voor een klimaatbestendige tuin

Natuurlijk zijn er sceptici die niks willen weten van de opwarming van de aarde of het schadelijke effect van de mondiale CO2-uitstoot. Feit is dat het weer de afgelopen jaren extremer is geworden, met lange warme, droge perioden en dan weer aanhoudende regenbuien met wateroverlast tot gevolg.

Lees meer...
Zomerbollen planten

Zomerbollen zijn minder bekend dan voorjaarsbollen, zoals tulpen, narcissen en hyacinten, maar net zo de moeite waard. Je plant ze niet in het najaar, maar in april-mei, nadat de grootste kans op nachtvorst is verdwenen.

Lees meer...
Contact

Contact

___________________________

Poppelaars Budget Bloemen en Planten
Rietdijk 1B
4824 ZB Breda

076-5414624
[email protected]

___________________________

Openingstijden

 Maandag  10.00 - 18.00 uur
 Dinsdag  09.30 - 18.00 uur 
 Woensdag  09.30 - 18.00 uur
 Donderdag  09.30 - 18.00 uur
 Vrijdag  09.00 - 18.00 uur
 Zaterdag  09.00 - 17.00 uur
 Zondag  Gesloten