Tuinplant van de maand oktober: Vuurdoorn

Tuinplant van de maand oktober: Vuurdoorn

Vuurdoorn: Tuinplant van de maand oktober 

De gloed van het najaar: de vuurdoorn 
De Vuurdoorn (wetenschappelijke naam: Pyracantha) is een struik met vlammende bessen in het najaar en groene blaadjes in de winter en het vroege voorjaar. In mei en juni bloeit de plant met heel veel crèmekleurige bloemen, zodat de struik jaarrond schoonheid in de tuin biedt. De vuurdoorn groeit graag tegen een muur of een rekje en is ook geschikt als haagplant. Het is een spectaculaire blikvanger die een hele muur kan laten gloeien met de kleur van de bessen met een rijk kleurenscala in rode, gele, en oranje bessen. De meest voorkomende cultivars zijn 'Soleil d'Or' (geel), 'Red Column' (rood), 'Orange Charmer' (oranjerood), 'Orange Glow' (oranje).

Vuurdoorn trivia

• De bessen van de vuurdoorn zijn niet erg geliefd bij vogels, waardoor ze lang aan de plant blijven zitten, tot in de winter aan toe. Pas wanneer er echt voedselschaarste onder vogels ontstaat, eten met name merels en lijsters de bessen alsnog.
• De stevige doorns maken van de vuurdoorn geen aaibare plant, al verschansen met name kleine zangvogels zich graag in de struik voor een nestje omdat de doorns hen beschermen tegen katten. 
• De doorns vormen eveneens natuurlijke bescherming tegen inbrekers en vandalen. Het is niet erg aantrekkelijk om via deze plant bijvoorbeeld bij een raam of over een schutting te komen. 

Herkomst 

De vuurdoorn hoort bij de rozenfamilie, wat de aanwezigheid van stekels verklaart en is naaste familie van de doornloze Cotoneaster. De tuinplant groeit van Zuidoost-Europa tot Zuidoost Azië en is al sinds de zestiende eeuw in cultuur. Hij wordt veel gebruikt in tuinen en parken als kleurrijke bes-heester, omdat hij met betrekkelijk weinig onderhoud heel lang meegaat. 

Verzorgingstips

• De vuurdoorn gedijt zowel in de schaduw als in halfschaduw en volle zon.
• Zorg voor rijke, goed doorlatende grond. 
• Jonge vuurdoorns en vuurdoorns die als kuipplant worden ingezet regelmatig water geven. Oudere vuurdoorns in de volle grond kunnen beter tegen droogte door hun breed vertakte wortelstelsel.
• De plant kan 4-5 meter hoog worden en behoorlijk verwilderen, het beste moment om terug te snoeien is aan het einde van de winter. Dit bevordert de bloei én de vorming van bessen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De makkelijkste moestuinplanten voor groentjes

Moestuinieren ingewikkeld? Dat hoeft helemaal niet. Er zijn heel makkelijke moestuinplanten waar je nauwelijks omkijken naar hebt en volop van kunt smullen. Ons tuincentrum zet vijf toppers voor je op een rij.

Lees meer...
De vrolijkste voorjaarsbloeiers

Zo aan het eind van de winter en het begin van de lente die altijd (té) lang op zich laat wachten toe aan wat vrolijke voorjaarsbloeiers? Ons tuincentrum biedt uitkomst!

Lees meer...
Maak van je tuin een bijenbuffet

Wil je ook een steentje bijdragen en de bezige (en nuttige!) bijtjes helpen? Ons tuincentrum heeft de beste bijenplanten en tips voor het maken van een bijenbuffet in je tuin of op je balkon.

Lees meer...
Knip de winter weg: snoeien in maart

Maak de tuin lenteklaar! Daar begin je mee in maart, met snoeien en mesten. Ons tuincentrum gidst je er uiteraard makkelijk doorheen.

Lees meer...