Koper en brons in de (moes)tuin

Koper en brons in de (moes)tuin

Het is een van de grote interieurtrends van dit moment: lampen en accessoires – van bestek  tot bloempotten – van koper, messing of brons. Of op z’n minst in die tinten, glanzend dan wel mat. Ook voor degenen die trends liever aan zich voorbij laten gaan is het een goed idee te denken aan koper en brons voor in de tuin.

Nuttige eigenschappen

Koper roest niet, schrikt slakken af en is zelfs geschikt om de bodemstructuur te verbeteren.

Anti-slak

Slakken hebben een hekel aan koper, want als ze ermee in contact komen krijgen ze een kleine elektrische schok. Daarom zijn er tegenwoordig koperen ringen en kopertape verkrijgbaar. De ringen zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en plaats je om kwetsbare planten en groenten. Het tape is geschikt om op potten met bijvoorbeeld hosta’s of sla te plakken.

Kopersporen

Koper is bovendien een belangrijk sporenelement voor (moes)tuinplanten. Gebrek eraan leidt tot zwakke groei en een minder rijke oogst. Koper kan onvoldoende in de grond aanwezig zijn, maar een tekort aan koper kan ook ontstaan door een overmaat aan kalk, ijzer of stikstof in de grond. Vooral groenten als ui, spinazie sla, rode biet en wortel zijn gebaat bij voldoende kopersporen, net zoals azalea’s, rododendrons, camelia’s, chrysanten, gerbera’s, anjers en primula’s. Er is speciale kopermeststof of koperchelaat verkrijgbaar. Vraag ernaar in ons tuincentrum in Breda.

Extra tips

  • Wees zuinig met kopermeststof, want een te hoog kopergehalte is schadelijk voor het bodemleven. Volg de gebruiksaanwijzingen op de verpakking.
  • Nog meer tips? Bezoek ons tuincentrum in Breda.

 

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

11 tips voor een biodiverse tuin

Lees onze 11 praktische tips voor een biodiverse, klimaatbestendige en natuurinclusieve tuin!

Lees meer...
Fris je kamerplanten op

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum in Breda heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...
Het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin

Natuurlijke tuinen zijn niet alleen mooi (en mega interessant) om naar te kijken, maar zijn ook een heel belangrijk onderdeel voor het behoud van biodiversiteit. In deze blog duiken we dieper in op het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin en ontdekken we hoe jouw eigen groene oase kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

Lees meer...
Koningsdag! 'Oranje boven' in huis en tuin!

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in Breda geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...