Zomer in de bol!

Zomer in de bol!

Het is nog maar net lente, maar in ons tuincentrum heeft u nu ruime keuze in zomerbollen. U kunt ze u in april-mei planten, nadat de grootste kans op nachtvorst is verdwenen. Dankzij de zachte temperaturen kunt u het er dit jaar best op wagen ze in april te planten. Anders kunt u ze nu alvast voortrekken. Dan heeft u deze zomer gegarandeerd een prachtige bloemenzee. De meeste zomerbollen staan ook leuk in een pot en leveren ook nog eens mooie snijbloemen.

Zomertoppers  
Populaire en dankbare zomerbollen zijn dahlia’s, begonia’s, lelies, calla’s en gladiolen. De meeste van deze bollen bloeien lekker lang, in vrolijke knalkleuren. Minder bekende zomerbollen zijn onder andere de Kaapse hyacint (Galtonia), met geurende, witte, klokvormige bloempjes, vogelmelk (Ornithogalum), de Abessijnse gladiool en de exotische ananasplant (Eucomis).

Tips

  • Zomerbollen houden van een zonnige plek. De meeste poot u – net als voorjaarsbollen – twee keer zo diep als de bol hoog is. Dahlia- en begoniaknollen vormen hierop de uitzondering; die willen ondiep gepoot worden.
  • Niet winterharde soorten, zoals de dahlia en begonia, moet u na de bloei en voor de eerste vorst opgraven (‘rooien’) en op een koele, donkere plaats laten overwinteren, op een bedje van zand, turfstrooisel of zaagsel. Of zet ze met pot en al in de garage.
  • Gladiolen en lelies zijn minder vorstgevoelig en kunt u gerust al in april planten.
  • Wilt u het zekere voor het onzekere nemen, plant de bollen dan begin april eerst in een pot en zet deze in de kas of koude bak. Zet ze buiten of plant ze (eventueel met pot en al) in de volle grond, zodra de kans op nachtvorst verdwenen is. Door de bollen op deze manier ‘voor te trekken’ zullen ze bovendien eerder in bloei komen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

15 tuintips voor de maand mei

Er is nu van alles te doen om de tuin, het balkon of (dak)terras fris en fleurig te maken. Ons tuincentrum in Breda zet 15 klussen en klusjes voor deze maand op een rij. Fijn en ontspannend om te doen, zeker bij een stralend lentezonnetje.  

Lees meer...
11 tips voor een biodiverse tuin

Lees onze 11 praktische tips voor een biodiverse, klimaatbestendige en natuurinclusieve tuin!

Lees meer...
Fris je kamerplanten op

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum in Breda heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...
Het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin

Natuurlijke tuinen zijn niet alleen mooi (en mega interessant) om naar te kijken, maar zijn ook een heel belangrijk onderdeel voor het behoud van biodiversiteit. In deze blog duiken we dieper in op het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin en ontdekken we hoe jouw eigen groene oase kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

Lees meer...