Vogels in je tuin: vrolijk en nuttig!

Vogels in je tuin: vrolijk en nuttig!

De tuinbranche promoot ‘De Levende Tuin’. Natuurlijk groeien in elke tuin planten en  struiken en wellicht ook een boom. Maar De Levende Tuin is meer dan dat en draait om duurzaamheid op kleine en grote schaal. Een écht levende tuin draagt bij aan het voorkomen van wateroverlast of juist de verspilling van water en biedt voedsel en schuilplek aan nuttige en bedreigde insecten en kleine dieren als bijen, vlinders en egels. In oktober spitst de campagne zich toe op vogels in de tuin. Vogels zorgen voor veel leven in de brouwerij met hun gefladder en getjilp. Bovendien verslinden ze slakken, bladluizen en rupsen.
 

10 tips voor een vogelvriendelijke tuin

  1. Hoe voller en gevarieerder de begroeiing in de tuin, hoe beter. Zorg voor eenjarigen, vaste planten, struiken, hagen en (kleine) bomen. Daarin vinden ze voeding, bescherming, nest- en slaapgelegenheid.
  2. Plant struiken en kleine bomen die bessen krijgen, zoals lijsterbes, zuurbes (Berberis), dwergmispel (Cotoneaster) en rode kornoelje. De bessen vormen een voedzaam en smakelijk hapje. Dat geldt ook voor de bottels van rozen.
  3. Plant struiken met doorns, zoals vuur-, mei- en sleedoorn, want deze bieden schuil- en nestplekken.
  4. Eenjarigen die insecten aantrekken en zaden vormen – beide een prima menu voor vogels – zijn onder andere de grote kaardenbol en zonnebloem.
  5. Veel vogels broeden in klimplanten als klimop, hop, klimhortensia en winterjasmijn.
  6. Zet een schaal of ondiepe bak water neer waarin vogels kunnen badderen en waaruit ze kunnen drinken.
  7. Maak een vogelbosje, waar vogels in kunnen schuilen en nestelen. Beplant een paar vierkante meter met een kleine boom en struiken die je regelmatig snoeit, zodat ze dicht en compact worden. Dat kan met krentenboompjes (Amelanchier), kornoelje, meidoorn, hulst, bottelrozen, vlier en taxus.
  8. Heb je een kat? Bind deze dan een belletje om.
  9. Hang nestkasten op.
  10. Begin in het najaar, wanneer de temperaturen dalen, met bijvoeren. Hang vetbollen, pindasnoeren of een voedersilo op of plaats en voederschaal op een verhoging. Vul de silo met zaden en de schaal met zaden, ongebrande noten, stukjes bruin brood, gewelde rozijn en restjes fruit. Of hang een voederkastje met speciale (zoutloze) vogelpindakaas op.

Kom in ons tuincentrum in Breda kijken naar de collectie vogelvoederproducten, nestkastjes en vogelvriendelijke planten, struiken en bomen. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...
Mei: wel zaaien, niet maaien

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...
Top 10 met hemelsblauwe bloemen

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...