In de zomer kun je naar hartenlust oogsten van verse kruiden uit eigen tuin of uit de potten op je balkon of vensterbank. Het zijn gezonde smaakmakers in allerlei gerechten. Je kunt ze drogen en eventueel ook invriezen voor later gebruik. En je kunt er een lekker kopje thee van zetten. Dat je dat laatste ook kunt doen met de bladeren, bloemen of bessen van allerlei vaste planten, eenjarigen en struiken is een stuk minder bekend.
IJsthee van appel en vlierbloesem
Modeste Herwig, de Nederlandse tuinfotografe en -schrijfster, publiceerde onlangs haar veertigste (!) boek: TheeTuin, zelf theeplanten kweken, oogsten en mengen (Forte Uitgevers, € 14,95). Daarin geeft ze allerlei originele tips. Vergeet die eeuwige muntthee! Wat dacht je van thee van aardbei en basilicum, of van geurgeranium of kamperfoelie? Een grote tuin heb je niet nodig, want veel bruikbare planten, struiken en eenjarigen kunnen ook prima in pot. En veel van de planten die je kunt gebruiken voor het zetten van een kopje thee of tisane (thee gemaakt van een aftreksel van kruiden) hebben bovendien een heilzame of geneeskrachtige werking. Wil je ontspannen voor het slapen gaan? Gebruik dan citroenmelisse en lavendel. Ben je verkouden? Maak dan een mengsel van dropplant (Agastache), lindebloesem en rozenbottel. Munt, bergamot (Monarda), salie en venkelzaadjes bevorderen de spijsvertering, dus die zijn perfect voor na een zware maaltijd, zoals een zomerse barbecue. In de handige theetuingids geeft Modeste Herwig niet alleen advies over hoe je thee van veertig verschillende planten kunt maken, maar vermeldt ze ook in welke condities deze planten het best groeien. Als kers op de taart – voor bij de thee – geeft ze ook nog tips met welke andere vaste planten, eenjarigen, struiken en siergrassen ze mooi combineren. We nemen nog een glas ijsthee met appel en vlierbloesemsiroop!