Het is hoogzomer. Tijd om te genieten, in binnen- of buitenland! Tussen het luieren door kunnen we ook ontspannen aan de slag in de tuin.
- Geef bij aanhoudende droogte regelmatig water. Vooral planten en groenten in pot drogen snel uit. Besproei het gazon en de border liever een of twee keer per week een paar uur lang in plaats van ze elke dag kort van water te voorzien, dat stimuleert diepere wortelgroei.
- Vergeet niet het water in de vijver en de vogeldrinkschaal regelmatig aan te vullen.
- Ga je op vakantie en zorgt een goede buur of familielid voor de tuin? Zorg ervoor dat de tuinslang of zwenksproeier gebruiksklaar is en zet alle potten zoveel mogelijk bij elkaar.
- Verwijder voor een langere bloei regelmatig de uitgebloeide bloemen van zomerbloeiers als dahlia’s, begonia’s, rozen en potgeraniums (Pelargoniums).
- Geef bloeiende potplanten iedere twee weken vloeibare mest en bemest het gazon deze maand ook nog een keer.
- Verzamel zaden van een- en tweejarige bloeiers als eenjarig ridderspoor, stokroos, siertabak en juffertje-in-het-groen (Nigella).
- Neem stekken van pot- en kuipplanten als Pelargoniums en fuchsia’s.
- Vul lege plekken in de border op met zomerbloeiers in pot, zoals dahlia’s.
- Snoei klimhortensia na de bloei plat tegen de gevel of schutting terug.
- Snoei uitgebloeide lavendel terug, maar laat er altijd nog wat fris grijsgroen blad aan (nooit terugsnoeien tot in het oude hout, want dan zal de plant niet meer uitlopen).
- Snoei struiken en hagen, zoals hulst, laurierkers, vuurdoorn, meidoorn, beukhaag en liguster, in vorm. Wacht met het snoeien van coniferen tot eind september.
- Maai het gras wat minder vaak en op een hogere stand. Doe dit op een bewolkte dag of in de avond. Strooi een laag maaisel uit in de borders om onkruid tegen te gaan en vocht vast te houden. En de wormen zullen het grasmaaisel omzetten in voedzame humus.
- Houd de uitverkoop in ons tuincentrum in Breda in de gaten voor voordelig geprijsde tuinmeubels en -accessoires.