Augustus is oogstmaand. We kunnen nu volop smikkelen en smullen van gezonde lekkernijen uit eigen tuin. Daarnaast zijn er altijd nog wel klusjes te doen om ervoor te zorgen dat je nog tot laat in het jaar en ook volgend jaar weer van je eigen oogst kunt genieten.
- Kijk elke dag of iets rijp genoeg is om te kunnen oogsten, zoals nieuwe aardappels, de eerste aubergines en courgettes, artisjokken, bleekselderie, knoflook, mais, spinazie, sperziebonen, uien en sjalotten, abrikozen, pruimen en vijgen.
- Pluk verse pepers als ze oranje of rood zijn.
- Knoflook, uien en sjalotjes kun je drogen om ze langer te bewaren. Ook kruiden kun je laten drogen en daarna eventueel invriezen voor later gebruik. Leuk idee: maak ijsblokjes met kruiden erin, voor in je cocktail of ijsthee.
- Het loof van de gerooide aardappelen bevat vaak ziektekiemen. Gooi het daarom niet op de composthoop, maar in de GFT-kliko.
- Deze maand kun je nog raapstelen, snijbiet, spinazie, veldsla, wortels, winterpostelein en Japanse uirassen zaaien en aardbeien en winterharde groenten, zoals bloemkool, broccoli en paksoi, planten.
- Geef regelmatig water. Vooral (tomaten)planten in pot drogen snel uit.
- Vergeet niet je aardappelen, aardbeien, kool en tomaten te bemesten.
- Verwijder bladeren van tomaten, pompoenen, courgettes en druiven die het zonlicht van de vruchten wegvangen.
- Houd slakken en vogels op afstand, respectievelijk met stroken schuurpapier of koperringen en speciale netten.
- Snoei fruitbomen na de oogst. Kort lange, jonge en opgaande scheuten in en verwijder aangetaste, zieke takken.
- Bessen-, frambozen- en bramenstruiken snoei je na de laatste oogst terug. Frambozen snoei je tot vlak boven de grond. Van rode en witte bessen en kruisbessen laat je de hoofdtakken ongemoeid, maar snoei je nieuwe twijgen tot op vijf bladeren terug.
- Deel of ruil je oogst met familie en vrienden of geef je overschot aan de lokale voedselbank.