Levende Tuin: Vlinders

Levende Tuin: Vlinders

In een ‘levende tuin’ met een rijke, gevarieerde beplanting is het genieten van allerlei getjirp, gefladder en gezoem. Probeer uw tuin vooral ook zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor vlinders, want hun aantal is nog altijd dalende. En wie wordt er nu niet blij van het zien van zo’n mooie, kleurige fladderaar? 

Minder vlinders geteld

Vlinders hebben niet alleen te lijden van het gebruik van (landbouw)pesticiden en de toenemende verstedelijking. Ook zijn onze tuinen doorgaans te veel betegeld en vaak houden we de beplanting te netjes of te eenzijdig, zodat vlinders en hun rupsen geen voedsel en overwinteringsplekken kunnen vinden. De weersomstandigheden en met name de temperatuur zijn ook van grote invloed op het aantal vlinders. Zo kwam de afgelopen zachte winter veel vlindersoorten bepaald niet ten goede. In de eerste paar maanden van dit jaar zijn ten opzichte van vorig jaar 45 procent minder vlinders geteld, en zelfs 65 procent minder ten opzichte van 2014, zo meldt de Nederlandse Vlinderstichting. De oorzaak: te hoge activiteit van vlinders midden in de winter, gevolgd door een lange periode met grote temperatuurschommelingen en weinig voedsel. 

5 Tips voor een vlinderrijke tuin 

1. Gebruik geen chemicaliën en pesticiden.
2. Zorg voor bloeiende, nectarrijke planten van het vroege voorjaar tot laat in de herfst, zoals voorjaars- en zomerbollen, vlinderstruik (Buddleja), hemelsleutel (Sedum), guldenroede, lavendel, koninginnekruid (Eupatorium), rode valeriaan en ijzerhard (Verbena bonariensis).
3. Laat waar mogelijk waardplanten (waarvan de rupsen van de vlinders kunnen eten) staan, liefst ook een plukje brandnetels, maar verder bijvoorbeeld ook brem, koolzaad, struisgras en moerasspirea.
4. Creëer hoogtes en laagtes in de beplanting, met struiken en (kleine) bomen; dat zorgt ervoor dat vlinders makkelijk hun weg kunnen vinden.
5. Maak de tuin niet te netjes en snoei afgestorven planten pas in het voorjaar, zodat eitjes, vlinderpoppen en rupsen kunnen overleven.

Overtuig ook uw buren, vrienden, familie en/of dorps- of stadsdeelbestuur van het belang van vlindervriendelijke maatregelen; hoe groener de omgeving, hoe meer vlinders er zullen zijn.

Kijk voor meer informatie en tips op www.vlinderstichting.nl en www.natuurpunt.be

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin

Natuurlijke tuinen zijn niet alleen mooi (en mega interessant) om naar te kijken, maar zijn ook een heel belangrijk onderdeel voor het behoud van biodiversiteit. In deze blog duiken we dieper in op het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin en ontdekken we hoe jouw eigen groene oase kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

Lees meer...
Koningsdag! 'Oranje boven' in huis en tuin!

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in Breda geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...
Onkruid? Weg ermee!

Alles staat weer in bloei, inclusief het onkruid. Wij geven tips voor het herkennen en verwijderen van onkruid.

Lees meer...
Maak van je tuin een vlinderparadijs

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...