Vogelvoerhuisjes en -bakjes maken

Vogelvoerhuisjes en -bakjes maken

Natuurlijk heeft u in ons tuincentrum ruime keuze uit allerlei vogelvoerhuisjes en -silo’s, maar het is ook leuk om ze zelf te maken van oude spullen en restmaterialen. Een paar ideeën waar ook kinderen fijn mee aan de slag kunnen.

Bakjes van oud serviesgoed
Iedereen heeft wel oude kop-en-schotels in huis die niet meer gebruikt worden of waar een barstje in zit. Lijm de kop-en-schotel aan elkaar en neem een stevige stok of oude stoelpoot. Lijm het schoteltje op de stok of stoelpoot en steek die vervolgens in het gras, de border of een grote bloempot. Vul het kopje en het schoteltje allebei met vogelvoer, of vul het één met water en het andere met zaden.

Bakjes van sinaasappels
Halveer een perssinaasappel en pers deze uit. Terwijl u geniet van een gezond sapje steekt u ongeveer een centimeter vanaf de bovenste rand van de schil aan beide kanten aan gaatje. Rijg daar draad of stevig touw doorheen als ophangsysteem. Vul de sinaasappel met speciale zaden, noten en stukjes fruit en hang de sinaasappel aan de pergola of de tak van een boom of grote struik.

Vogelvoerhuisjes van melkpakken
Knip of snijd een grote opening aan een of twee van de vier zijden van een leeg melkpak, zo’n 4 centimeter vanaf de onderkant. Maak het pak goed schoon en droog. Steek een stokje onder de opening(en). Maak twee gaten in de bovenkant van het pak en haal er een draad of stevig touw doorheen als ophangsysteem. Beschilder of beplak het pak eventueel nog met vrolijke bloemen, takjes of figuurtjes en vul de bodem met vogelvoer en wat stukjes appel.

Vogelvoersilo’s van plastic flessen
Maak de lege flessen schoon en laat ze drogen. Maak twee of vier gaten in de fles en steek daar een stevige stok of twee stevige stokken (of oude houten pollepels) doorheen, als zitje voor de vogels. Beplak of beschilder de fles eventueel nog met vrolijke decoraties. Schroef een haakje door de dop en hang daar een draad of stevig touw aan. Vul de flessen met vogelvoer en hang ze op een goed zichtbare plek.

Vogelvoermobile van wc-rollen
Neem lege wc-rollen, besmeer ze met speciale pindakaas voor vogels en rol ze vervolgens door een laag vogelzaden. Haal er draad of stevig touw doorheen, bind er een paar onder elkaar en hang ze op een beschutte plek op.

Vogelvoerbakje van ijsstokjes
Bewaar en verzamel een groot aantal ijsstokjes. Maak deze goed schoon en laat ze drogen. Lijm er vervolgens een bakje van, met een bodem en circa 4 centimeter hoge randen. Lijm al bouwende stevig touw door alle vier hoeken en knoop dat op zo’n 20 centimeter hoogte bijeen. Vul de bodem met vogellekkernijen als zaden en stukjes fruit en hang het bakje op een goed zichtbare en beschutte plek op.  

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Minder tegels in de tuin? De voordelen van meer groen

Stel je eens voor: een tuin die niet alleen een lust voor het oog is, maar ook een tuin is vol met leven en biodiversiteit. Een tuin waarin het gezoem van bijen en het gefluit van vogels je elke ochtend begroeten. Een tuin waarin je kunt ontspannen, inspiratie opdoen en zelf kunt genieten van jouw eigen stukje natuur. Klinkt dat niet als een droom die uitkomt?

Lees meer...
Zo begin je een pluktuin!

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...
Tips voor een lenteproof gazon

Aan het einde van de winter ligt het gazon er vaak nogal treurig bij. Tijd voor een grote voorjaarsbeurt! Je kunt nu – afhankelijk van het weer – ook een lentefris grasveld inzaaien of aanleggen met graszoden. Ons tuincentrum heeft een handig 5-stappenplan voor je.

Lees meer...
De makkelijkste moestuinplanten voor groentjes

Moestuinieren ingewikkeld? Dat hoeft helemaal niet. Er zijn heel makkelijke moestuinplanten waar je nauwelijks omkijken naar hebt en volop van kunt smullen. Ons tuincentrum zet vijf toppers voor je op een rij.

Lees meer...