Amaryllis: winterbol nummer 1!

Amaryllis: winterbol nummer 1!

Herfst. Het voorjaar en vrolijk bloeiende bollen lijken nu ver weg. Niets is minder waar. Er zijn voor binnenshuis al hyacinten in pot of glas verkrijgbaar, binnenkort gevolgd door de Paperwhite trosnarcisjes. En we kunnen de huiskamer nu ook al opfleuren met dé winterbloembol nummer 1: de amaryllis!

Een wonder van een bol
De amaryllis (Hippeastrum) is ontzettend makkelijk in bloei te krijgen en vraagt nauwelijks onderhoud. De grootbloemige amaryllissen met rode of witte bloemen zijn het meest bekend, maar er zijn ook meerkleurige, kleinbloemige en dubbelbloemige amaryllissen. De bollen kunnen wel een doorsnede van meer dan 20 centimeter hebben. Hoe groter de bol, hoe meer kans op meer bloemstelen en dus op meer bloemen. Ze bloeien relatief lang, omdat de bloemen steeds na elkaar opengaan. Koop bij voorkeur bollen met lange, vleesachtige wortels.

In glas, pot of waxlaag
Net als voor hyacinten, bestaan er voor amaryllissen speciale glazen. Zorg ervoor dat het water net onder de bol blijft. Plant u de bol in een pot, zorg er dan voor dat de helft van de bol boven de potgrond uitsteekt en rondom de ruimte heeft. Geef in het begin matig water. Als de bloemstelen gaan groeien kunt u de bol in pot wat vaker water geven. Tegenwoordig zijn er zelfs amaryllisbollen met een speciale, vrolijk gekleurde of kerstig glimmende waxlaag verkrijgbaar. Die kunt u zo neerzetten; u hoeft er niets meer aan te doen, zelfs geen water geven. De bollen zullen binnen zes tot tien weken bloeien.

Overhouden
U kunt proberen de bol na de bloei over te houden voor een nieuwe bloei volgend najaar/winter. Snijd dan na de bloei de stengel(s) af en laat het blad zitten. Geef nog af en toe water. Zet de bol in pot in het voorjaar weg op een niet al te lichte en warme plek en geef slechts af en toe water, of zet hem medio mei in de tuin. Stop in augustus met water geven en zet de bol op een koele, donkere plaats. Verwijder in november de oude bladeren en verdroogde wortels en zet de bol weer op een warme, lichte plek binnenshuis en begin weer met water geven. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin

Natuurlijke tuinen zijn niet alleen mooi (en mega interessant) om naar te kijken, maar zijn ook een heel belangrijk onderdeel voor het behoud van biodiversiteit. In deze blog duiken we dieper in op het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin en ontdekken we hoe jouw eigen groene oase kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

Lees meer...
Koningsdag! 'Oranje boven' in huis en tuin!

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in Breda geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...
Onkruid? Weg ermee!

Alles staat weer in bloei, inclusief het onkruid. Wij geven tips voor het herkennen en verwijderen van onkruid.

Lees meer...
Maak van je tuin een vlinderparadijs

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...