Herfststijlloos (Colchium)

Herfststijlloos (Colchium)

Hij is bepaald niet stijlloos, maar elegant en heel bijzonder, deze najaarsbloeier. De herfststijlloos (Colchium autumnale) is een knol die zonder grond en water in september-november kan bloeien, met krokusachtige, lila bloempjes. De naam ‘stijlloos’ betekent dat hij bloeit zonder enig blad – dat komt pas in het voorjaar tevoorschijn, groen en glanzend.

Voor tuin, balkon en huiskamer
Het is een klein wonder dat deze droogbloeier zonder aarde of water kan bloeien. Heel verrassend op een mooie schaal of in een bak op de vensterbank of op de terras- of balkontafel. Geef ze in ieder geval een lichte plek, maar niet in de volle zon. U kunt de herfststijlloos ook in de tuin planten, zowel in de zon als in de schaduw, in het gazon of aan de voet van struiken. Plant ze 15 centimeter van elkaar en zo’n 10 centimeter diep. Wanneer u ze in augustus-september plant, kunnen ze al in oktober gaan bloeien. Ze zullen in de loop der jaren vanzelf verwilderen.

De herfststijlloos heeft overigens veel grappige bijnamen in de volksmond, zoals naakt begijntje, kale juffer en povermadammeke. Er zijn verschillende variëteiten verkrijgbaar, zoals de wit bloeiende ‘Albiflorum’, de dieppurperen ‘Purpureum’ en een paarse met dubbele bloemen, de ‘Plenum’. Let op: deze mooie herfstbloeier is zeer giftig.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Kickstart voor je tuin: composteren en mulchen

Na de grote voorjaarsschoonmaak kun je aan de slag met het verbeteren en verrijken van de tuingrond, zodat je planten weer helemaal kunnen opbloeien. Hoe je dat doet? Door te composteren en te mulchen. Ons tuincentrum in Breda geeft je de 'ins and outs'.

Lees meer...
Minder tegels in de tuin? De voordelen van meer groen

Stel je eens voor: een tuin die niet alleen een lust voor het oog is, maar ook een tuin is vol met leven en biodiversiteit. Een tuin waarin het gezoem van bijen en het gefluit van vogels je elke ochtend begroeten. Een tuin waarin je kunt ontspannen, inspiratie opdoen en zelf kunt genieten van jouw eigen stukje natuur. Klinkt dat niet als een droom die uitkomt?

Lees meer...
Zo begin je een pluktuin!

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...
Tips voor een lenteproof gazon

Aan het einde van de winter ligt het gazon er vaak nogal treurig bij. Tijd voor een grote voorjaarsbeurt! Je kunt nu – afhankelijk van het weer – ook een lentefris grasveld inzaaien of aanleggen met graszoden. Ons tuincentrum heeft een handig 5-stappenplan voor je.

Lees meer...